Search This Blog

Friday, April 15, 2011

200 pelajar keracunan makananJOHOR BAHRU – Lebih 200 pelajar dari sebuah sekolah menengah sekitar bandar raya ini terpaksa dikejarkan ke hospital dan klinik berdekatan sejak kelmarin selepas dipercayai mengalami keracunan makanan selepas menikmati hidangan makan malam pada 11 April lalu.

Seorang mangsa yang enggan dikenali berkata, dia dan rakannya baru saja selesai menunaikan solat Isyak kira-kira 11 malam :berkenaan ketika kejadian :berkenaan.

“Saya terdengar bunyi bising di pekarangan asrama dan waktu itu saya lihat ramai pelajar muntah serta salah seorang daripadanya pengsan sebelum dikejarkan ke Hospital Sultanah Aminah dengan menaiki bas sekolah.

“Keesokannya saya dan beberapa pelajar lain turut mengalami nasib sama dan dikejarkan ke klinik berhampiran untuk mendapatkan rawatan,” katanya.

Menurutnya, dia hanya makan nasi berlaukkan sayur serta ayam masak merah pada malam berkenaan sebelum mengalami loya-loya dan cirit-birit keesokan harinya.

Pelajar terbabit berkata, air yang mereka minum juga masih berasa klorin sekali gus membuktikan pemilik tender dewan makan berkenaan didakwa tidak memasak air sebelum menghidangkan minuman pelajar.

Sementara itu, Pengarah Pelajaran Johor, Markom Giran berkata, pihaknya masih belum menerima sebarang laporan berhubung kejadian berkenaan.

No comments:

Post a Comment