Search This Blog

Thursday, March 31, 2011

Warga emas nyaris mautBEMBAN - Seorang warga emas nyaris maut apabila seekor ular tedung tikus sepanjang tiga meter masuk ke dalam rumahnya di Kampung Asam Kumbang di sini, malam kelmarin.

Kejadian berlaku kira-kira jam 11 malam, ketika Salim Ali, 67, makan di meja dapur dan berjaya ditangkap oleh Mohd Razak Taib, 49, menggunakan tangan tanpa bantuan sesiapa.

Salim berkata, dia terdengar bunyi pelik sebelum terkejut melihat reptilia terbabit berlingkar di bawah almari yang jaraknya hanya satu meter daripadanya.

Menurutnya yang mempunyai masalah penglihatan, dia bersyukur kerana menyedari kehadiran haiwan berbisa itu sebelum keluar perlahan-lahan untuk meminta pertolongan penduduk kampung.

“Ini kali pertama ular masuk ke dalam rumah, lagipun sebelum ini saya banyak kali terserempak dengan ular sawa di kawasan luar rumah.

“Keadaan kawasan rumah yang semak samun dan kehadiran tikus di rumah saya mungkin mengundang haiwan ini,” katanya kepada Sinar Harian di sini, semalam.

Salim yang menyara hidup dengan menoreh getah, berharap ada pihak yang sudi bergotong-royong membersihkan kawasan persekitaran rumahnya bagi mengelak kejadian yang tidak diingini.

Menurutnya, dia sudah uzur dan tidak berdaya melakukannya seorang diri.

Sementara itu, Mohd Razak berkata, dia mengambil masa tiga minit untuk menangkap reptelia itu.

Menurutnya, sesiapa mahu meminta pertolongan menangkap ular boleh menghubunginya menerusi 016- 656 9830.

No comments:

Post a Comment