Search This Blog

Thursday, March 3, 2011

‘Ulat’ cari mangsa

KUALA LUMPUR: Walaupun pengusaha syarikat bas ekspres akur dengan keputusan kerajaan bahawa semua perjalanan ke selatan perlu beroperasi di Terminal Bersepadu Selatan-Bandar Tasik Selatan (TBS-BTS) mulai kelmarin, tidak bermakna terminal sementara di Bukit Jalil, di sini, kosong.
Tinjauan Harian Metro ke terminal sementara itu, semalam mendapati masih terdapat beberapa operator bas beroperasi dengan bas ekspres syarikat masing-masing keluar masuk mengikut jadual ditetapkan dan kaunter jualan tiket dibuka seperti biasa. Namun, kadar penumpang memperlihatkan penyusutan ketara apabila kebanyakan mereka yang berada di situ rata-rata menunggu bas ekspres untuk perjalanan ke utara, bukan lagi selatan.

Kekurangan pengunjung juga menyebabkan beberapa peniaga gerai merungut, selain ulat tiket yang masih berani berlegar-legar di luar terminal buntu mencari ‘mangsa’. Dalam keadaan mendesak itu, seorang peraih tiket tiba-tiba bersuara memberitahu mempunyai bas ekspres untuk perjalanan ke Johor Bahru dan akan bergerak serta-merta.

Wartawan yang menyamar jadi pembeli menunjukkan minat, namun kemudiannya diberitahu destinasi Johor hanya mempunyai satu perjalanan saja dan tiket tidak boleh dibeli untuk perjalanan hari berikutnya.

Bagi mendapatkan kepastian, kami berjumpa seorang penjual tiket daripada sebuah syarikat bas yang menjelaskan hanya syarikatnya saja yang masih beroperasi di terminal terbabit berikutan tidak mempunyai kemudahan tiket elektronik di TBS-BTS.


“Memang semua syarikat bas yang lain sudah beroperasi di terminal baru, cuma kami saja satu-satunya bas ekspres yang mengambil penumpang di sini dan perjalanan ke Johor Bahru hanya disediakan pada jam 12.30 tengah hari saja.
“Disebabkan syarikat ini saja yang beroperasi, maka kami tak risau mengenai penumpang kerana ada juga orang yang ambil bas dari sini, memang boleh penuh tempat duduk,” katanya.myMetro | ‘Ulat’ cari mangsa

No comments:

Post a Comment