Search This Blog

Thursday, March 31, 2011

Tukang masak curi beg dijel 12 bulanGEORGETOWN- Seorang tukang masak dipenjara selama 12 bulan atas kesalahan mencuri beg tangan dan telefon bimbit milik rakan ketika bekerja di Restoran Chicago Rib House, Gurney Plaza, tiga minggu lalu.

Jayavani Sevaguru, 29, dari Taman Desa Rahmat, Relau, Bayan Lepas mengangguk faham dan menukar pengakuan salah bagi kedua-dua pertuduhan selepas dibacakan jurubahasa dalam bahasa Tamil di hadapan Majistret Noor Aini Yusof, di sini, semalam.

Bagi kesalahan mencuri beg tangan K Parkiavathi yang mengandungi kad pengenalan, lesen memandu, beberapa kad ATM, satu kunci motosikal, sekeping cukai jalan motosikal dan wang tunai RM100 dengan nilai keseluruhan RM800 di Restoran Chicago Rib House, Gurney Plaza, Persiaran Gurney, kira-kira jam 10 pagi, 11 Mac lalu.

Bagi kesalahan itu, Jayavani dipenjara lima bulan dari tarikh tangkap 11 Mac 2011.

Bagi tuduhan, Jayavani dipenjara tujuh bulan kerana mencuri telefon bimbit jenama iPhone 3G bernilai RM1,500.

Tertuduh didakwa menyembunyikan beg tangan dan telefon bimbit mangsa ke dalam peti simpanan miliknya yang terletak di belakang restoran tempat kerjanya, kira-kira jam 3.30 petang, 21 Februari lalu.

Dalam penghakiman, Noor Aini memerintah kedua-dua hukuman itu berjalan secara berasingan.

Bagi kedua-dua kesalahan, tertuduh disabitkan mengikut Seksyen 380 Kanun Keseksaan yang memperuntukkan penjara 10 tahun atau denda atau kedua-duanya sekali.

Terdahulu, tertuduh yang dalam keadaan menangis meminta maaf kepada mahkamah dan memohon hukuman kerana kesalahan pertamanya dan mempunyai tanggungan seorang anak.

Bagaimanapun, Timbalan Pendakwa Raya, Nur Farhana Hashim meminta supaya mahkamah menjatuhkan hukuman bersifat pengajaran kepada tertuduh dan orang ramai supaya tidak melakukan jenayah.

No comments:

Post a Comment