Search This Blog

Sunday, March 6, 2011

Tak salahkan anak angkat

SH


BUKIT PAYONG – Anak angkat saya diburu ah long (peminjam wang) dan saya terpaksa dihantar ke sini Jun tahun lalu kerana bimbang keselamatan saya terancam,” demikian luah penghuni Rumah Sejahtera Taman Bahagia, Wan Jarah Wan Ali, 74, ketika menerima kunjungan 40 ahli kelab pemotoran, Pod Wish Club (PWC) Terengganu.

Wan Jarah yang berasal dari Losong, Kuala Terengganu adalah salah seorang daripada 24 penghuni yang mendiami rumah kebajikan itu, dan mula ditempatkan di situ apabila dihantar anak angkatnya yang dikenali sebagai Mohamad.

Sebelum ini, Wan Jarah berkata, dia tinggal di Johor bersama suami namun selepas kematian suami, dia dan anak angkatnya hidup susah menyebabkan anak angkatnya itu sering meminjam wang, tetapi gagal membayar balik kerana tiada pekerjaan tetap.

“Saya ambil Mamat sebagai anak angkat lebih 20 tahun lalu ketika tinggal bersama arwah suami di Johor Bahru. Selepas suami meninggal dunia, anak angkat saya sering diburu ah long gara-gara tidak mampu membayar hutang.

“Saya tidak menyalahkan dia sebaliknya bersyukur kerana dihantar ke sini kerana rasa selamat di sini,” katanya.

Sementara itu, bendahari rumah kebajikan berkenaan, Nordin Abu Hassan, 69, berkata, ketika ini seramai 25 warga emas iaitu 14 lelaki dan 10 perempuan menjadi penghuni rumah kebajikan itu dan ia mampu menampung sehingga 30 penghuni.

“Jika berlaku pertamba-han penghuni, kakitangan di sini tidak akan menang tangan kerana kebanyakan warga emas walaupun tidak sakit, masih memerlukan bantuan untuk ke bilik air,” katanya.

Nordin berkata, penghuni rumah kebajikan itu mempunyai pelbagai latar belakang berbeza dengan pelbagai kisah tersendiri, malah ada antara penghuni di situ bekas ustaz namun anaknya enggan menjaganya.

No comments:

Post a Comment