Search This Blog

Thursday, March 31, 2011

Ribut ganas: 71 rumah rosakPARIT BUNTAR – Hujan lebat disertai angin kencang yang melanda beberapa kawasan, di sini malam semalam menyebabkan 71 rumah mengalami kerosakan terutama di bahagian bumbung.

Kejadian berlaku di lima kawasan termasuk di kawasan Dewan Undangan Negeri (DUN) Kuala Kurau, Mukim Tanjung Piandang, Mukim Bagan Tiang dan Mukim Titi Serong serta sebahagian kawasan bersempadan iaitu di Nibong Tebal.

Penyelaras DUN Kuala Kurau, Mohd Salleh Mat Desa berkata, hasil pemantauan awal pihaknya mendapati, kebanyakan rumah yang terletak berhampiran sawah padi dan persisiran pantai mengalami kerosakan.

Menurutnya, insiden yang berlaku sekitar jam 11 malam itu juga menyebabkan 13 rumah di DUN Kuala Kurau mengalami kerosakan dengan anggaran keseluruhan hampir mencecah RM21,000.

“Mukim Bagan Tiang merupakan kawasan yang paling banyak mengalami kerosakan iaitu sebanyak 48 rumah.

“Selain kerosakan 10 rumah di Mukim Tanjung Piandang, dua sampan nelayan turut musnah, kita akan maklumkan masalah itu kepada Lembaga Kemajuan dan Ikan Malaysia (LKIM) untuk tindakan lanjut,” katanya kepada Sinar Harian ketika kunjungannya ke kediaman mangsa ribut, di sini.

Hadir sama, Penghulu Mukim Kuala Kurau, Shahrul Farid @ Faisal Yasmi Sobri, Ketua Kampung Parit Abas, Mohd Appandi Yusuf, Pegawai dan kakitangan Pejabat Tanah dan Daerah, Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) dan Baitulmal Daerah Kerian.

Mohd Salleh berkata, buat masa ini, pihaknya masih menilai jumlah kerugian dan kerosakan sebenar.

Menurutnya, pihaknya juga akan memberi perhatian terhadap Tadika Pasti di Parit Abas yang turut mengalami kerosakan sama di bahagian bumbung.

“Di kawasan Kuala Kurau, bantuan awal telah disalurkan mengikut kerosakan masing-masing, sementara untuk kawasan mukim lain, jabatan yang terlibat telah membuat bancian dengan mengumpul kesemua data mangsa serta gambar kejadian sebelum bantuan disalurkan segera,” katanya.

Beliau turut mengingatkan penduduk yang tinggal di kawasan persisiran pantai agar sentiasa berwaspada terutama pada musim hujan dan angin kencang.

Menurutnya, meskipun jumlah kerosakan membabitkan tempat kediaman tinggi, pihaknya bersyukur kerana insiden itu tidak melibatkan sebarang kecederaan mahupun kemalangan jiwa.

No comments:

Post a Comment