Search This Blog

Thursday, March 31, 2011

Ribut cemaskan warga emasTAPAH ROAD – Sepasang warga emas di Kampung Changkat Dermawan, di sini nyaris maut apabila bahagian bumbung rumah diterbangkan angin dalam kejadian ribut, awal pagi kelmarin.

Kejadian yang berlaku kira-kira 2.30 pagi itu turut menyebabkan sebuah Dewan Kemas Kampung Lubuk Katak rosak akibat ditimpa pokok durian yang patah.

Mangsa, Zainub @ Zainab Ismail, 61, berkata, ketika kejadian, dia dan suaminya tidur di dalam bilik.

Menurutnya, sekitar jam 1.30 pagi, beliau terjaga kerana mendengarkan bunyi angin kencang di luar rumah namun kembali tidur semula.

“Tiba-tiba sahaja saya terjaga dari tidur kerana terdengar bunyi dentuman yang kuat namun tidak pasti dari mana datang bunyi berkenaan.

“Saya dan suami bergegas keluar bilik dan mendapati bumbung di dapur diterbangkan angin,” katanya kepada Sinar Harian.

Zainub berkata, selepas angin kencang menerbangkan bumbung rumah mereka, tiba-tiba hujan lebat menyusul.

keadaan itu, katanya, menyebabkan dapur rumahnya dimasuki air.

“Kebanyakan perkakas terutamanya barangan elektrik rosak kerana terkena air, namun saya bersyukur kerana kejadian ini tidak mendatangkan perkara yang tidak diingini dan kami berdua terselamat,” katanya.

Sementara itu, Pengerusi Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung (JKKK) Lubuk Katak, Ahmad Adam berkata, angin kencang yang melanda kawasan itu menyebabkan, sebuah dewan yang dijadikan tempat anak-anak tabika Kemas belajar rosak di bahagian bumbung kerana ditimpa pokok.

“Kita harap kerosakan ini dapat dibaiki segera untuk memudahkan anak-anak ini belajar dengan selesa, sedikit sebanyak, kerosakan itu menjejaskan pelajaran mereka,” katanya.

No comments:

Post a Comment