Search This Blog

Thursday, March 31, 2011

Peniaga DVD dakwa dianiayaALOR SETAR - Pihak pengurusan kedai ‘Five-E’ tampil mengemukakan rasa tidak puas berikutan sejak tiga bulan kebelakangan ini enam kedai cawangannya sahaja sering menjadi tumpuan operasi rampasan DVD (cakera video digital) oleh pihak berkuasa.

Pemilik kedai, Liew Sze Khian, 29, berkata, dia percaya ada pihak yang menjadi dalang di sebalik semua itu kerana pihak berkuasa memaklumkan operasi tersebut dibuat setelah menerima surat aduan mengatakan kedai miliknya menjual DVD lucah.

Katanya, jika diikutkan sepanjang tempoh berkenaan mereka sudah tidak menjual sebarang DVD lucah namun kedai mereka tetap diserbu dan pelbagai DVD lain termasuk cetak rompak turut dirampas.

“Paling kami tidak puas hati, kenapa kedai kami sahaja menjadi mangsa sedangkan masih banyak kedai lain turut menjual DVD cetak rompak namun tidak ada sebarang tindakan diambil, tambahan pula sewaktu operasi dilakukan tiada sebarang DVD lucah ditemui.

“Dalam tempoh tiga bulan ini sahaja, lebih dari 30 kali kedai rangkaian kami, tiga di Alor Setar, dua di Jitra dan satu di Changlun sering dikunjungi pihak berkuasa, dan setiap kali diserbu lebih daripada 20,000 hingga 30,000 DVD dirampas,” katanya kepada Sinar Harian.Mohon siasat dalang surat layangSementara itu, rakannya, Lee Lin Huei, berkata, dalam tempoh tiga bulan ini juga mereka telah kerugian lebih dari RM200,000 kerana terpaksa mengeluarkan kembali modal perniagaan termasuk menjamin beberapa orang pekerja yang ditahan polis.

“Berikutan masalah itu, kedai rangkaian kami juga kurang dikunjungi pembeli kerana DVD semakin kurang yang tinggal hanya DVD original dan harganya lebih mahal berbanding DVD biasa.

“Jika betul pihak berkuasa tidak membenarkan DVD cetak rompak dijual kenapa mereka tidak melakukan operasi secara menyeluruh ke seluruh kedai termasuk pasar malam sekitar kawasan ini sebaliknya hanya tertumpu kepada kedai kami,” katanya.

Dia berkata, pihaknya bimbang sekiranya perkara ini berlarutan tidak mustahil dalam tempoh beberapa bulan lagi kedainya akan ditutup kerana tidak mampu menanggung hutang terlalu tinggi.

“Sekiranya perkara tersebut berlaku, bagaimana dengan nasib 30 orang pekerja kami? Ke mana mereka ingin mencari sumber rezeki selepas ini? Sedangkan mereka terpaksa menanggung keluarga.

“Kami berharap pihak berkuasa dapat menyiasat siapa dalang yang menghantar surat layang kepada mereka sebelum membuat serbuan secara melulu kerana kami percaya ada orang ingin melihat perniagaan kami jatuh,” katanya.KPDNKK tidak fokus kedai tertentuSementara itu, Pengarah Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK) Kedah, Mohd Sakri Salleh, berkata, serbuan dan pemeriksaan yang dilakukan tidak hanya memfokuskan kepada kedai-kedai tertentu.

“Sebaliknya kami akan menyiasat dahulu setiap aduan yang diterima daripada beberapa individu sebelum membuat pemeriksaan di premis terbabit, walaupun DVD lucah tidak ditemui kami tetap akan merampas DVD cetak rompak.

“Dalam tempoh terdekat, lebih banyak pemeriksaan akan dilaksanakan di premis perniagaan tertutup termasuk memeriksa stor premis bagi membanteras gejala penjualan DVD lucah serta cetak rompak,” katanya.

Katanya, antara lokasi tumpuan sekitar Alor Setar, Jitra, Sungai Petani, Kulim dan beberapa daerah lain yang dikenal pasti.

“Selain itu juga, setiap maklumat individu yang membuat pengaduan akan diberi perlindungan yang sewajarnya supaya keselamatan mereka tidak terancam,” katanya.

No comments:

Post a Comment