Search This Blog

Thursday, March 31, 2011

Pengusaha rugi RM60,000BANDAR MAHKOTA – Seorang pengusaha bengkel membaiki motosikal kerugian kira-kira RM60,000 setelah premis perniagaannya di Jalan Temenggong, Bukit Mahkota Cheras, Kajang musnah dalam kebakaran malam Isnin lalu.

Kebakaran dipercayai berlaku kira-kira jam 10.50 malam setelah pemilik premis berkenaan, Chin Chiun Hing, 30 pulang ke rumahnya di Rawang sebelum mendapat panggilan mengenai kejadian berkenaan kira-kira jam 11 malam.

Menurutnya, premis perniagaannya ditutup kira-kira jam 9 malam seperti biasa dan pulang ke rumahnya di Rawang sebelum mendapat panggilan mengenai kebakaran berkenaan.

“Selepas mendapat saya terus bergegas ke tempat kejadian untuk menyelamatkan barangan namun gagal kerana api marak menyebabkan beberapa motosikal milik pelanggan mengalami kerosakan teruk.

“Dua motosikal berkuasa tinggi dan dua motosikal biasa mengalami kerosakan teruk berikutan kebakaran berkenaan manakala beberapa barangan aksesori dan minyak pelincir turut musnah dalam kebakaran.

“Akibat kebakaran berkenaan saya mengalami kerugian kira-kira RM60,000 secara keseluruhannya namun saya tetap bersyukur tiada kemalangan jiwa dilaporkan berlaku,” katanya yang menjalankan perniagaan hampir empat tahun.

Sementara itu, Ketua Balai Bomba dan Penyelamat Kajang, Penolong Kanan Penguasa Bomba, Ahmad Syauqi Abdullah berkata, pihaknya menerima panggilan mengenai kejadian berkenaan kira-kira jam 11.11 malam sebelum bergegas ke tempat kejadian.

“Bomba tiba di tempat kejadian kira-kira jam 11.32 malam bersama dua pegawai dan 10 anggota dari Balai Bomba dan Penyelamat Kajang serta Bandar Baru Bangi.

“Kebakaran melibatkan sebuah kedai motosikal di tingkat bawah bangunan rumah kedai jenis tiga tingkat dan hampir 30 peratus kedai musnah dalam kebakaran ini.

“Api berjaya dikawal kira-kira jam 11.55 malam tanpa sebarang kemalangan jiwa dilaporkan dan punca kebakaran masih dalam siasatan lanjut,” katanya.

No comments:

Post a Comment