Search This Blog

Thursday, March 31, 2011

Pengemis tak serikKUANTAN – Seorang pengemis warga Thailand yang pernah diserahkan kepada Jabatan Imigresen oleh Jabatan Kemajuan Masyarakat (JKM) untuk dihantar pulang ke negara asal dua minggu lalu kembali mengemis di sekitar bandar ini.

Hasil maklumat orang ramai, Sinar Harian membuat tinjauan ke beberapa lokasi yang menjadi tumpuan pengemis tersebut dan mendapati dia masih menjalankan aktiviti tidak bermoral itu.

Ketika ditemui di pasar malam Taman Impian, pengemis yang sedang menadah tangan meminta belas ihsan pengunjung itu memakai baju, seluar, kasut dan tongkat yang sama ketika diserahkan kepada Jabatan Imigresen.

Menurut seorang pengunjung pasar malam, pengemis tersebut telah dihantar oleh sebuah teksi kira-kira jam 6 petang kelmarin.

Bagaimanapun, setelah menyedari aktivitinya dirakam, pengemis tersebut bertindak melarikan diri.

Sinar Harian pernah dimaklumkan oleh pihak JKM, pengemis tersebut memilih kawasan seperti di pasar malam Berserah, Taman Impian, Cenderawasih, Jalan Gambang, Jalan Gambut, Indera Mahkota 1 dan Taman Gelora sebagai lokasi untuk meminta sedekah.

Dalam laporan Sinar Harian 15 Mac lepas, JKM telah berjaya menangkap pengemis terbabit di pasar malam Taman Gelora dalam Operasi Menyelamat dan menyerahkannya kepada Jabatan Imigresen pada 14 Mac lepas.

Sebelum ini, pengemis tersebut telah berkali-kali ditangkap oleh pihak JKM tetapi tidak pernah serik menjalankan aktiviti itu.

No comments:

Post a Comment