Search This Blog

Sunday, March 6, 2011

Pasangan ditahan khalwat

SH


PASIR MAS – Seorang lelaki berasal dari Terengganu, ditahan selepas dipercayai berkhalwat dengan seorang wanita warga Thailand dalam sebuah kereta di tempat parkir kereta, bersebelahan pejabat agama di sini, jam 3 petang semalam.

Tindakan pasangan terbabit mengundang padah apabila ditahan sepasukan anggota dari Jabatan Agama Daerah Pasir Mas kerana disyaki berdua-duaan dengan seorang wanita bukan muhrim.

Wartawan Sinar Harian yang kebetulan berada di lokasi terbabit mendapati lelaki berusia 30-an itu ditahan bersama pasangannya di dalam sebuah kereta dengan enjin dimatikan dan dikatakan berada di lot parkir kereta, 20 minit sebelum ditahan pihak berkuasa.

Pemeriksaan didapati wanita yang sudah bersuami itu berada di bahagian belakang kereta dengan kerusinya dijatuhkan ke bahagian belakang.

Mereka juga dikatakan berkelakuan tidak sopan dengan membuka seluar dalam wanita dan duduk di atas kerusi penumpang.

Wanita berkenaan yang berusia, 30-an, itu mendakwa, dia tidak mempunyai sebarang kaitan saudara dengan lelaki berkenaan, tetapi hanya bertemu sebelum meneruskan perjalanan ke Golok.

“Disebabkan tiada bas ke Golok buat masa ini, maka saya menumpang dia (lelaki terbabit) dan berehat di sini sebelum bertolak,” katanya.

Pasangan itu kemudiannya di bawa ke Pejabat Agama Islam Pasir Mas untuk maklumat lanjut.

Mereka akan disiasat di bawah Seksyen 9 (1) (2) Enakmen Kanun Jenayah Syariah 1985 dan jika sabit kesalahan mereka boleh dikenakan hukuman denda RM2,000 setiap seorang, atau setahun penjara atau kedua-duanya sekali.

No comments:

Post a Comment