Search This Blog

Thursday, March 31, 2011

Paip berusia 10 tahun pecahPASIR MAS – Seramai 14,000 pemegang akuan Air Kelantan Sdn Bhd (AKSB) sekitar Pasir Mas sehingga ke sempadan Tanah Merah mengalami gangguan bekalan air sejak jam enam petang kelmarin.

Ketua Jabatan Operasi dan Perkhidmatan Pelanggan AKSB, Mohd Asri Awang berkata, ia adalah berikutan paip utama yang berusia 10 tahun pecah dari Loji Air Kelar ke Tangki Lemal.

Beliau berkata, ia berlaku apabila tekanan di dalam paip dan di bahagian luar berbeza sehingga menyebabkan berlakunya kebocoran.

Menurutnya, ini merupakan kejadian ketiga yang berlaku di kawasan tersebut dan kerja-kerja menyelenggarakan sentiasa diawasi agar tidak berulang di masa hadapan.

Beliau berkata, pihaknya berusaha menggantikan paip rosak sejak jam enam petang hingga jam tiga pagi kelmarin dan disambung semula jam lapan pagi semalam.

“Kami akan berkampung di sini selama 18 jam bagi menyelesaikan masalah yang berlaku agar semua pengguna AKSB di sini tidak mengalami kesulitan.

“Kos pembaikan tersebut dijangka menelan belanja sebanyak RM15,000 memandangkan kita perlu menukar paip rosak kepada paip baru,” katanya semalam.

Beliau berkata, penduduk yang terlibat diminta agar bersabar kerana pihaknya telah mengambil tindakan terbaik bagi menangani masalah gangguan air ini.

“Meskipun paip ini akan berfungsi esok (hari ini), pengaliran air mungkin akan perlahan sedikit berbanding sebelum ini, kerana dijangka 14,000 pengguna akan membuka paip air di rumah serentak.

“Sebarang informasi dan maklumat di kawasan terlibat, diminta menghubungi pihak kami di talian 1300-88-2572,” katanya.

No comments:

Post a Comment