Search This Blog

Thursday, March 31, 2011

Mengaku tidak bersalahJITRA - Dua warga Thailand iaitu pemandu lori kontena dan kelindan lori mengaku tidak bersalah ketika dihadapkan di Mahkamah Majistret di sini semalam, atas tuduhan pindaan iaitu berurusan untuk menyeludup rokok bernilai RM900,000 di Kilometer 1.6 Bukit Kayu Hitam-Changlun, Disember tahun lalu.

Tertuduh iaitu pemandu lori, Wisut Mekarun, 51, mengaku tidak bersalah selepas pertuduhan terhadapnya dibacakan di hadapan Majistret Ahzal Fariz Ahmad Khairuddin di sini, semalam.

Pada prosiding sama, kelindan lori, Ma- Ae Itae, 32, turut dihadapkan dengan pertuduhan yang sama dan turut mengaku tidak bersalah.

Pada 24 Disember tahun lalu, kedua-dua mereka dituduh melakukan perbuatan itu di Kilometer 1.6 Lebuh raya Bukit Kayu Hitam- Changlun, kira-kira jam 2 petang.

Pendakwaan kes terbabit dibuat mengikut Seksyen 135(1)(e) Akta Kastam 1967 yang bersabit kesalahan boleh didenda minimum 10 kali ganda amaun duti kastam dan maksimum 20 kali ganda amaun duti kastam atau penjara maksimum tiga tahun atau kedua-duanya sekali.

Sebelum ini, tertuduh didakwa memindah barang seludup pada masa dan lokasi serupa dengan siasatan dijalankan mengikut Seksyen 135(1)(c) Akta Kastam 1967 yang membawa hukuman sama seperti pertuduhan pindaan itu.

Bagaimanapun kedua-dua tertuduh dibebaskan dengan ikat jamin masing-masing sebanyak RM50,000 dan Mahkamah Majistret di sini menetapkan 20 April depan sebagai tarikh sebutan semula kes berkenaan.

Sementara itu, pendakwaan kes terbabit dikendalikan Timbalan Pendakwa Raya dari Pegawai Pendakwa Jabatan Kastam Diraja Malaysia (JKDM), S Morgan manakala kedua-dua tertuduh diwakili peguam, S M Victor. 

No comments:

Post a Comment