Search This Blog

Sunday, March 6, 2011

Kilang rugi RM6 juta

PERAI: Sebuah kilang memproses pembungkus pelindung alat elektronik mengalami kerugian bernilai RM6 juta selepas musnah dalam kebakaran di Lorong Perusahaan Maju 7, awal pagi semalam.
Dalam kejadian itu, api dikatakan cepat merebak berikutan kehadiran bahan mudah terbakar seperti plastik dan fabrikasi polimer, menyebabkan hampir keseluruhan kilang Fagerdala Malaysia Sdn Bhd berkenaan musnah.

Ketua Balai Bomba dan Penyelamat Perai, Aazelan Hassan berkata, pihaknya mengambil masa hampir sejam untuk mengawal kebakaran, termasuk memindahkan silinder gas bagi mengelak letupan yang boleh memburukkan keadaan.

Menurutnya, pihak bomba menerima panggilan kecemasan pada jam 1.08 pagi dan tiba di tempat kejadian jam 1.14 pagi.

Katanya, operasi mengawal dan memadam kebakaran berjaya dilakukan sepenuhnya jam 2.19 pagi dan operasi tamat sepenuhnya pada jam 4.55 pagi.


“Seramai 60 anggota dari Balai Bomba dan Penyelamat Perai dibantu Balai Bomba dan Penyelamat Perda, Balai Bomba Penyelamat Bukit Mertajam, Balai Bomba dan Penyelamat Butterworth dan Balai Bomba dan Penyelamat Jalan Perak terbabit dalam operasi itu.

“Tiga jentera dari Balai Bomba dan Penyelamat Perai terbabit dan dibantu tiga jentera lagi dari balai Jalan Perak, dua dari balai Perda serta masing-masing satu dari Butterworth dan Bukit Mertajam,” katanya.

Fagerdala Malaysia Sdn Bhd adalah anak syarikat milik Fagerdala Dunia Foams Sweden ditubuhkan pada 2002 yang berpangkalan di Singapura dan beroperasi di kawasan seluas kira-kira 0.5 hektar.

Kilang berkenaan menghasilkan pembungkus pelindung untuk pengilang dan juga alat elektronik seperti komputer, peranti elektronik dan bioperubatan.myMetroKilang rugi RM6 juta

No comments:

Post a Comment