Search This Blog

Thursday, March 3, 2011

Ketua Polis Jayapura letak jawatan kes skandal seks


2011/03/03

PAPUA: Seorang ketua polis Indonesia meletak jawatan selepas dikritik berikutan satu skandal seks membabitkan tiga orang bawahan beliau dan seorang tahanan wanita di wilayah Papua, lapor Jakarta Globe.

Ketua Polis Jayapura, Imam Setiawan memutuskan untuk meletak jawatan berikutan tanggungjawab moral kerana insiden membabitkan tiga pegawai bawahan beliau yang memaksa tahanan wanita terbabit melakukan seks oral terhadap mereka ketika di bawah tahanan mereka.
“Sebagai ketua polis Jayapura, saya memegang tanggungjawab penuh kerana perbuatan tidak bermoral membabitkan tiga orang bawahan terhadap tahanan wanita terbabit,” kata Imam.
“Berikutan insiden yang memalukan ini, Saya sifatkan bahawa diri saya sebagai gagal dalam melaksanakan tugas saya dan saya dengan ini meletak jawatan,” katanya.

Ketua polis Jayapura itu juga memohon maaf kepada keluarga mangsa dan rakyat kerana tindakan pegawai terbabit. Imam turut menyifatkan pembabitan anggota bawahan beliau itu sebagai satu perkara yang memalukan kepada pasukan polis.

Skandal berkenaan muncul selepas seorang tahanan wanita mendedahkan bahawa tiga anggota polis terbabit memaksa beliau melakukan seks oral terhadap mereka sepanjang tiga bulan ketika beliau ditahan di pusat tahanan Polis Jayapura.

Jakarta Globe melaporkan, tahanan terbabit kemudian dipindahkan ke Penjara Abepura selepas pendedahan beliau pada Februari. Insiden berlaku antara November 2010 dan Januari 2011 selepas beliau ditahan kerana kesalahan judi haram.
Imam dikritik teruk selepas tiga anggota polis terbabit hanya dipenjarakan selama 21 hari dan menerima tindakan pentadbiran. Ketua polis terbabit kecuali seorang saudara mangsa membuat dakwaan, satu hukuman lebih berat boleh dikenakan.

Aktivis hak asasi kemanusiaan berkata bahawa Imam perlu meletak jawatan tetapi tetap dengan arahan untuk memastikan keadilan kepada mangsa sekiranya mahu menyelesaikan skandal berkenaan. – Agensi
Berita Harian Online

No comments:

Post a Comment