Search This Blog

Thursday, March 31, 2011

Isteri diragut tanpa belas kasihan

 

KUAH - Kejadian ragut yang berlaku di Jalan Kubang Badak, Mukim Ayer Hangat pada 8 Mac lalu meninggalkan memori hitam kepada mangsa dan keluarganya.

Zanirah Md Amin, 28, bukan sahaja kehilangan harta benda tetapi terpaksa bertarung nyawa akibat kecederaan kritikal yang dialaminya.

Dia yang dimasukkan ke Unit Rawatan Rapi (ICU) Hospital Langkawi, koma selama enam hari akibat gegaran kuat serta pendarahan serius di kepala.

Mangsa menerima 21 jahitan di bahagian kepala dan tempurung kepalanya terpaksa dibuang bagi mengelakkan pendarahan dalaman yang lebih serius.

Selain itu, tulang pipi mangsa juga retak dan patah.

Suami mangsa, Sulaiman Borhan, 26, berkata, dia menerima panggilan daripada jirannya, Sabri Yon bahawa isterinya diragut dan bergegas ke tempat kejadian.

“Isteri saya menaiki motosikal ketika kejadian dan saya percaya isteri saya diragut kerana melihat kepada kecederaan yang dialaminya.

“Sekiranya dia terlibat dalam kemalangan, dia tidak mungkin akan mengalami kecederaan yang begitu parah,” katanya.

Menurutnya, motosikal yang dinaiki Zanirah juga mengalami kerosakan kecil.

“Ketika menemui isteri saya di tempat kejadian, dia sudah tidak sedarkan diri dan tangannya masih memegang tali beg tangan yang telah putus sehingga tapak tangannya terkoyak.

“Ini menguatkan kepercayaan, bahawa isteri saya mungkin diragut. Saya juga percaya dia mungkin bergelut dengan peragut, menyebabkan dia dipukul sehingga pengsan,” katanya kepada wakil Sinar Harian.

Kejadian ragut itu menyebabkan Zanirah kerugian hampir RM3,000 apabila dua telefon bimbit, barang kemas serta wang RM300 hilang.

Ketika kejadian, Zanirah baru selesai pantang selepas melahirkan anak bongsunya, Nur Alia Halisa, tiga bulan.

Sementara itu Kakak Zanirah, Zambiah Md Amin, 37, terpaksa mengambil cuti tanpa gaji bagi menjaga Zanirah di hospital.

Zanirah mula sedar sekitar seminggu lalu dan sudah boleh bercakap dan mula mengenali ahli keluarganya.

Pihak polis juga telah menerima laporan mengenai kejadian berkenaan dan siasatan masih dijalankan.

Sulaiman berharap pihak polis bertindak pantas dalam menyelesaikan kes isterinya.

No comments:

Post a Comment