Search This Blog

Thursday, March 3, 2011

Ibu lapan anak bakal ke tali gantung

SH


KUALA TERENGGANU- Ibu kepada lapan anak bakal berhadapan dengan hukuman gantung sampai mati setelah pihak pendakwaan berjaya membuktikan pertuduhan mengedar dadah jenis Heroin pada 3 Ogos 2009 terhadapnya mempunyai prima facie di Mahkamah Tinggi, di sini, semalam.

Sejurus mendengar penghujahan pihak pendakwaan yang dijalankan oleh Timbalan Pendakwaraya Zalina Awang@ Mamat, hakim Datuk Mohd Yazid Mustafa menetapkan 9 Mac ini untuk memberi peluang tertuduh, Mariah Hamad, 53, membela diri.

Tertuduh berasal dari Rantau Panjang, Kelantan yang diwakili peguam bela Tara Singh Delip kelihatan tenang selepas mendengar keputusan tersebut.

Walau bagaimanapun, ahli keluarga tertuduh yang turut hadir mendengar perbicaraan itu tidak dapat menahan sebak sejurus keputusan dibacakan oleh hakim.

Sebelum ini, Mariah dituduh mengedar dadah berbahaya jenis Heroin seberat 92.68 gram pada 3 Ogos 2009 kira-kira jam 3.45 petang di pekarangan Masjid Padang Nanas, Mengabang Telipot, Batu Rakit.

Dengan itu, dia telah melakukan kesalahan di bawah seksyen 39B (1) Akta Dadah Berbahaya (ADB) 1952 dan boleh dihukum di bawah Seksyen 39B (2) akta yang sama yang jika sabit kesalahan boleh digantung sampai mati.

No comments:

Post a Comment