Search This Blog

Sunday, March 6, 2011

Dua penjenayah terbunuh suspek samun bersenjata

SANDAKAN: Dua penjenayah yang ditembak mati sepasukan anggota polis di ladang kelapa sawit Jalan Sungai Batang Batu 10, Khamis lalu, dipercayai turut terbabit dalam dua kes samun bersenjata sekitar daerah ini sejak beberapa bulan lalu.
Ketua Polis Daerah Sandakan, Asisten Komisioner Rowell Marung berkata, kedua-dua penjenayah itu dipercayai ada kaitan dengan kes rompakan membabitkan peniaga wanita hingga menyebabkan mangsa cedera selepas ditembak beberapa kali di Jalan Sungai Batang, hujung tahun lalu.

“Polis juga menyiasat sama ada suspek sama mempunyai kaitan dengan satu lagi kes rompakan terhadap seorang wanita Cina di Bandar Kim Fung, Batu 4, juga dilaporkan berlaku tahun lalu.

‘’Selepas beberapa bulan diburu, polis mengesan lokasi persembunyian mereka dan berjaya ditumpaskan selepas berlaku tembak-menembak,” katanya di sini, semalam.

Terdahulu, kedua-dua penjenayah berusia dalam lingkungan 30-an ditembak mati selepas gagal melarikan diri apabila lokasi persembunyian mereka dikepung polis.


“Dengan tertumpasnya dua suspek ini, orang ramai tidak perlu bimbang untuk menjalankan aktiviti harian seperti biasa.

“Polis sentiasa bertindak pantas bagi memastikan ketenteraman dan keselamatan kawasan ini terpelihara,” katanya.

Menurut Rowell, beliau mengarahkan anggotanya meningkatkan operasi rondaan di beberapa kawasan tumpuan.

“Orang ramai diminta menyalurkan maklumat kepada polis jika mendapati sesuatu yang mencurigakan berlaku di kawasan mereka.

“Kerjasama masyarakat dapat membantu mengatasi masalah jenayah di daerah ini,” katanya.myMetroDua penjenayah terbunuh suspek samun bersenjata

No comments:

Post a Comment