Search This Blog

Thursday, March 31, 2011

Botol arak di kawasan awamRAUB – Sikap segelintir individu yang mengabaikan sensitiviti kaum dan agama mengundang rasa tidak selesa dalam kehidupan bermasyarakat bagi komuniti di sini.

Seorang penduduk, Amirawa Merah, 40, berkata, tindakan meninggalkan botol minuman keras di kawasan awam mendatangkan ketidakselesaan pengunjung dalam kalangan pelbagai lapisan kaum dan agama.

Menurutnya, terbaru kejadian di gelanggang tenis dekat Jalan Tengku Abdul Samad yang menjadi tumpuan golongan muda untuk beriadah.

“Beberapa botol minuman keras ditinggalkan begitu sahaja dekat tempat duduk penonton bersebelahan gelanggang tenis ini.

“Perbuatan tidak bertanggungjawab ini tidak seharusnya berlaku sedangkan tong sampah disediakan pihak berkuasa tempatan terlalu hampir dengan kawasan di sini,” katanya.

Amirawa yang juga seorang guru berkata, setiap tahun dia membawa pelajarnya berlatih sepak takraw di kawasan itu.

Katanya, setiap tahun juga perkara sama berlaku seolah-olah langsung tidak ada perubahan dan tiada peningkatan terhadap tahap kesedaran sivik sedangkan sudah sekian lama tinggal dalam komuniti pelbagai rumpun kaum serta agama.

“Dahulu pernah terjadi lebih buruk daripada ini apabila botol yang ditinggalkan terbiar pecah dan mengundang kecelakaan kepada pengunjung pula.

“Senario ini tidak sesuai dilihat umum terutama golongan muda yang sering berkunjung ke sini dengan tujuan menjalani kehidupan sihat beriadah,” katanya.

Dia berkata, keadaan lebih buruk apabila botol itu terbiar sehingga beberapa hari tidak diusik atau dibuang.

Dia berharap supaya perkara ini tidak lagi berulang pada masa akan datang dan penduduk perlu meningkatkan tahap sensitiviti untuk mengekalkan keharmonian masyarakat pelbagai bangsa serta agama di sini.

No comments:

Post a Comment