Search This Blog

Thursday, March 31, 2011

Bantuan RM200 mangsa ributALOR SETAR - Kerajaan Negeri memutuskan untuk menyalurkan bantuan tidak melebihi RM200 kepada mangsa ribut bergantung kerugian dialami termasuk menggantikan peralatan rumah yang rosak.

Menteri Besar, Datuk Seri Azizan Abdul Razak, berkata, pihaknya akan mendapatkan maklumat terkini berkenaan keadaan mangsa bencana dari daerah-daerah terlibat berdasarkan kepada laporan yang dibuat oleh ketua kampung dan penghulu.

“Kita berasa dukacita terhadap apa yang berlaku sekarang dan akan cuba mengatasi perkara ini termasuk dengan memberi bantuan kepada mangsa banjir serta ribut.

“Antara jenis bantuan seperti ganti atap rumah mereka yang rosak dan memberi sumbangan kepada mereka, tak dapat katakan berapa banyak perbelanjaan dikeluarkan tetapi kita bagi RM200 tetapi ada dapat sedikit berdasarkan keadaan mereka,” katanya pada sidang media selepas mesyuarat Exco, semalam.

Dalam perkembangan yang sama, beliau berkata, kerajaan negeri memang ada peruntukan untuk menghadapi bencana.

“Dalam Kedah, di bawah peraturan Majlis Keselamatan Negara (MKN), sekiranya bencana itu berlaku di daerah sahaja seperti kejadian banjir di Baling melibatkan 1,331 mangsa dari 35 kampung, tugas tersebut diberikan kepada kawasan.

“Tetapi jika melibatkan lebih dari dua daerah, ia sudah menjadi bencana tertakluk kepada MKN dan kerajaan negeri akan menubuhkan satu sekretariat yang diketuai setiausaha kerajaan termasuk semua agensi sama ada negeri atau pusat terlibat,” katanya.

Azizan berkata, buat masa sekarang, masih belum ada penubuhan sekretariat menghadapi banjir kerana bencana itu hanya di peringkat tempatan dan bukan negeri, namun peruntukan kewangan tetap diagihkan untuk membantu mangsa bencana alam.

“Sehingga jam 6.30 petang kelmarin, sebanyak 14 pusat pemindahan banjir dibuka, terkini hanya tiga sahaja masih beroperasi iaitu melibatkan 20 keluarga manakala 81 mangsa yang lain sudah balik ke rumah,” katanya.

No comments:

Post a Comment