Search This Blog

Thursday, March 31, 2011

Banjir jejas sara hidup SimahALUR REKAM - “Setiap kali hujan lebat, beginilah keadaan kami, perniagaan terjejas, perkakas dapur dan elektrik juga turut musnah. Tidak tahulah bila semua ini akan berakhir, makcik sudah tidak sanggup menghadapi semua ini,” kata Simah Ismail, 50.

Simah ialah peniaga warung makan yang sering berhadapan banjir lumpur setiap kali hujan lebat berterusan sehingga menyebabkan kawasan rumahnya digenangi air sehingga 0.75 meter.

Katanya, peristiwa banjir lumpur yang berlaku hampir setiap tahun di kampung terbabit menyebabkan dia turut mengalami kerugian ribuan ringgit berikutan beberapa perkakas elektrik dan perabot ditenggelami air yang naik secara mendadak sehingga mencecah satu meter.

Katanya, masalah yang sudah lebih tiga tahun berlarutan itu dipercayai berpunca daripada sistem perparitan tidak sempurna menyebabkan air cepat melimpah sehingga memenuhi pekarangan rumahnya.

“Kalau setakat luar rumah tidak apa, ini habis ke bahagian dapur. Sudah banyak kali peti sejuk makcik rosak kerana ditenggelami air.

“Bila banjir begini, perniagaan makcik juga turut terjejas, macam mana hendak buka kedai kalau air penuh?” katanya.

Menurutnya, dia amat berharap pihak berkenaan segera membina sistem perparitan lebih sempurna agar kemelut yang membabitkan lebih lima keluarga yang tinggal di situ segera diatasi.

“Kasihanilah dengan keadaan kami. Dapur, bilik air, semuanya tenggelam. Mereka di luar sana tidak rasa apa yang kami rasa, cuba sekali-sekala datang, duduk sini, pasti tidak tahan dengan keadaan ini,” katanya.

No comments:

Post a Comment