Search This Blog

Thursday, March 31, 2011

Bahana banjir, jambatan rosakKATI – Banjir dibeberapa kawasan di sekitar Kati baru-baru ini menyebabkan jambatan yang menjadi laluan penduduk mengalami kerosakan.

Antara yang rosak ialah jambatan Pekan Kati dan dua jambatan di Kampung Tiong.

Ketua Kampung Kati, Abd Raof Ngah Ibrahim berkata, jambatan di Pekan Kati yang menjadi laluan 17 keluarga dari Kampung Belakang Masjid rosak agak teruk akibat banjir berkenaan.

Menurutnya, dua jambatan di Kampung Tiong yang menjadi laluan utama penduduk turut rosak.

“Jambatan di Pekan Kati baru dibina dua tahun lalu, tetapi disebabkan banjir, berlaku hakisan tanah dan sekarang ia tidak selamat digunakan kenderaan berat,” katanya kepada Sinar Harian.

Berikutan keadaan itu, satu lawatan kerja dilakukan Pegawai Daerah Kuala Kangsar, Datuk Mohd Ghazali Jalal dan Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Chenderoh, Datuk Siti Salmah Mat Jusak bersama Jawatankuasa Keselamatan dan Kemajuan Kampung (JKKK) Kati.

Abd Raof berkata, buat sementara waktu, penduduk menggunakan jalan alternatif lain dengan jarak lebih jauh.

Menurutnya, dengan kerosakan agak serius, tidak mustahil jambatan menjadi lebih teruk dan memberi masalah hubungan laluan kepada penduduk dengan kawasan lain,” katanya.

Sementara itu, Mohd Ghazali berkata, pihaknya prihatin dan mengambil berat mengenai masalah yang membabitkan kemudahan rakyat.

Kata beliau, pihaknya akan mengambil tindakan segera menjalankan kerja baik pulih jambatan yang dilaporkan rosak.

“Kita akan segera baiki dua jambatan di Kampung Tiong yang memerlukan kos RM5,000 hingga RM7,000 setiap satu.

“Sementara itu, kerja penyelenggaraan jambatan di Pekan Kati memerlukan peruntukan agak tinggi sekitar RM22,000, jadi kita memerlukan sedikit masa sebelum memulakan baik pulih,” katanya.

Mohd Ghazali berkata, pihaknya sentiasa memberi keutamaan terhadap keperluan penduduk demi menjaga keselesaan.

No comments:

Post a Comment