Search This Blog

Sunday, March 20, 2011

9 wanita asing diselamatkanANGGOTA penguat kuasa Imigresen memeriksa dokumen sembilan wanita warga asing yang diperalatkan sebagai pekerja pembersihan di Segamat, semalam.


SEGAMAT 19 Mac - Jabatan Imigresen Johor menyelamatkan sembilan wanita warga asing yang dipergunakan sebagai pekerja pembersihan selama lapan tahun di sebuah rumah teres di sini hari ini.
Dalam serbuan pukul 6.45 pagi itu, jabatan tersebut mendapati semua wanita berkenaan tinggal di negara ini secara haram setelah tidak mempunyai sebarang dokumen perjalanan atau permit kerja yang sah.
Kesemua mereka yang berusia antara 20 hingga 41 tahun itu mendakwa dipaksa bekerja dari pagi hingga ke malam sebagai pekerja pembersihan dengan bayaran tidak setimpal, malah salah seorang daripadanya sudah bekerja sebagai pekerja pembersihan selama lapan tahun.
Penolong Pengarah Jabatan Imigresen Johor, Masri Adul berkata, semua wanita itu bekerja sebagai pekerja pembersihan sambilan yang menerima tempahan melalui panggilan telefon.
Menurutnya, majikan mereka mengenakan bayaran serendah RM50 kepada pelanggan yang ingin mendapatkan khidmat seperti mengemas rumah dan mencuci pakaian.
"Hasil siasatan mendapati setiap hari mereka ini akan dihantar ke tiga hingga empat rumah mengikut tempahan daripada pelanggan walaupun caj perkidmatan dikenakan lumayan, mangsa hanya dibayar mengikut gaji pembantu rumah iaitu sekitar RM350 hingga RM400.
"Majikan mereka pula mengaut untung berganda apabila menerima bayaran mencecah ribuan ringgit sehari hasil kutipan caj perkhidmatan wanita warga asing terbabit," katanya kepada pemberita di sini hari ini.

No comments:

Post a Comment