Search This Blog

Sunday, February 6, 2011

Virus Nipah landa Bangladesh

2011/02/06

15 terbunuh kerana pencemaran dalam buah kurma, jus minuman 

DHAKA: Virus Nipah membunuh sekurang-kurangnya 15 penduduk di utara Bangladesh sejak minggu lalu menyebabkan Institut Kawalan Penyakit Berjangkit (IEDCR) meminta petani mengelak daripada menuai buah kurma atau minum jusnya, minuman yang popular sepanjang musim sejuk.
Virus itu lazimnya disebarkan oleh babi dan kelawar buah yang makan tamar dan mencemarkan buah itu dengan virus.
Virus itu boleh menyebabkan ensefelitis yang membawa kepada radang otak. Sehingga kini, tiada ubat yang boleh merawat penyakit itu dan kadar kematian akibat jangkitan adalah 50 peratus. 

“Kami menerima 22 kes dari Hatiabandha sejak 31 Januari disebabkan virus Nipah,” kata Pengarah IEDCR, Mahmudur Rahman. 

Beliau turut menasihatkan orang ramai supaya mengelakkan daripada minum jus tamar yang mentah dan buah-buahan yang menjadi makanan kelawar. 

Virus Nipah biasanya tersebar antara Disember dan April apabila kelawar buah hinggap di bekas yang digunakan untuk mengambil getah pokok tamar. Kelawar lazimnya meninggalkan air liur dan cecair dalam bekas terbabit. 
Orang ramai mudah dijangkiti apabila minum jus mentah. 

Virus itu dikesan di wilayah Meherpur, Naogaon, Rajbari, Faridpur, Tangail, Thakurgaon, Kushtia, Manikganj and Rangpur di Bangladesh. 

Tahun ini, ia tersebar luas di Hatibandha, Lalmonirhat. Virus itu sudah membunuh 127 daripada 174 orang yang dijangkiti walaupun kerajaan menerusi jabatan kawalan penyakit sentiasa memantau wabak ini setiap tahun. 

“Ini kurangnya kesedaran. Minum jus tamar mentah menjadi tradisi sekian lama. Kita perlu menghentikan amalan ini jika mahu mengekat penyebaran virus ini,” katanya. 

“Tanda jangkitan virus ini ialah demam diikuti gangguan mental, sawan dan kematian,” kata Rahman dan meminta orang ramai yang mempunyai tanda penyakit itu segera mendapatkan bantuan perubatan. 

Pada 2004, empat sekeluarga mati di Faridpur selepas mendapat jangkitan. Pengayuh beca yang membantu membawa keluarga itu ke hospital turut dijangkiti dan mati. 

“Nasib baik virus ini tidak berjangkit antara individu ke individu lain di Hatiabnahda, kami pun tidak tahu mengapa tetapi kami sentiasa berjaga-jaga,” kata Rahman. – Agensi 

No comments:

Post a Comment