Search This Blog

Monday, February 7, 2011

Tiga lelaki mabuk ditahan ketika memandu

SH

IPOH – Tiga lagi pemandu ditahan selepas memandu dalam keadaan mabuk dan berbahaya dalam operasi polis di Jalan Lim Seng Chew dan Jalan Medan Ipoh, di sini, kelmarin.

Ketua Bahagian Ketenteraman Awam dan Trafik Daerah, Deputi Superintendan Mohd Rodzi Rajab berkata, tiga lelaki berusia 20-an dan 30-an itu ditahan dalam Ops Samseng Jalanan/Mabuk bermula jam 11 malam kelmarin dan berakhir kira-kira jam 5 pagi semalam.

Menurutnya, turut dirampas sebuah motosikal jenis Honda EX5 kerana mengubah suai kaburator dan ekzos.

“Ketiga-tiga lelaki terbabit selepas pemeriksaan dilakukan dan pihak kami mendapati ketiga-tiganya memandu dalam keadaan mabuk.

“Mereka ditahan mengikut Seksyen 45A(1) Akta Pengangkutan Jalan 1987 iaitu memandu atau menjaga kenderaan motor dengan kepekatan alkohol melebihi had sebelum dibebaskan dengan ikat jamin polis,” katanya di sini, semalam.

Mohd Rodzi berkata, dalam operasi sama, 84 saman telah dikeluarkan membabitkan 58 motosikal, 25 kereta dan sebuah teksi atas pelbagai kesalahan.

“Antaranya tidak mempunyai lesen memandu, lesen tamat tempoh, cukai jalan tamat tempoh, ubah suai karburator, ekzos dan lampu, tidak mempunyai cermin sisi dan sebagainya.

“Operasi dijalankan secara sekatan jalan raya dan rondaan di Jalan Raja Dihilir, Jalan Kuala Kangsar, Jalan Pasir Puteh, Jalan Hospital dan Jalan Sultan Idris Shah,” katanya.

No comments:

Post a Comment