Search This Blog

Sunday, February 6, 2011

Penipuan hartanah babit aktres Bollywood, HollywoodAhli perniagaan UAE dedah nama Minissha, Tara diperguna
DUBAI: Nama aktres terkenal Bollywood, Minissha Lamba dan bintang filem Hollywood, Tara Reid digunakan dalam satu skandal hartanah di Emiriah Arab Bersatu (UAE) bertujuan menipu sekumpulan pelabur membabitkan lebih 9.3 juta dirham (RM7.7 juta).
Ahli perniagaan UAE, Ahmad Al Falasi dan 11 pelabur lain terbabit dalam satu pertikaian perundangan membabitkan empat rakyat India yang didakwa menipu mereka berjumlah 9.3 juta dirham menggunakan nama dua pelakon berkenaan.
Al Falasi yang berasal dari Dubai berkata, beliau terpedaya dengan lelaki dari syarikat Santorini Development, sebuah firma rangkaian apartmen, villa dan hotel ala Greek yang dibina di pulau buatan Al Marjan di Ras Al Khaimah.

Katanya, defendan terbabit mendakwa, dua selebriti berkenaan mahu membeli hartanah yang dibangunkan Santorini Development yang akan siap akhir tahun ini.

Bagaimanapun, sehingga hari ini belum ada apa-apa tanda menunjukkan adanya pembangunan di kawasan padang pasir seluas 463,321 kaki persegi, lapor Gulf News.

Defendan lain ialah pemilik Stallion Properties, Ankur Mehta bersama rakan kongsinya, Sosheeta Phillip Desay, Sanjay Jayantilal Mehta dan Naresh Mehta, yang dituduh mengada-adakan rancangan pembangunan membabitkan 560 unit pangsapuri di hartanah terbabit.
Pelabur terbabit mula mengesyaki sesuatu pada Februari tahun lalu apabila bangunan yang dijanjikan masih belum bermula.

Mereka kemudian memutuskan tertipu dengan janji palsu dan defendan langsung tidak memiliki tanah di kawasan berkenaan sedangkan bayaran sudah dibuat.

Tiga defendan terbabit daripada Stallion Properties kemudian disabitkan bersalah dan dihukum penjara tiga tahun oleh mahkamah jenayah kerana mengambil wang daripada pelabur secara menipu. – Agensi 

No comments:

Post a Comment