Search This Blog

Sunday, February 6, 2011

JPJ KELUAR 52 SAMANKUALA TERENGGANU - Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) Terengganu mengeluarkan sebanyak 52 saman pelbagai kesalahan kepada pengguna jalan raya sehingga kelmarin sempena Ops Tahun Baru Cina 2011 yang berkuat kuasa 21 Januari lalu sehingga 20 Februari ini.

Pengarahnya, Abdul Rahman Emang Anyie berkata, dalam tempoh 15 hari itu, saman yang paling tinggi dikeluarkan adalah melibatkan kesalahan tidak memiliki lesen, memotong garisan berkembar dan juga tidak memakai tali pinggang keledar bagi yang menaiki kereta.

“Kesalahan-kesalahan pengguna jalan raya ini dikesan bukan sahaja melalui operasi statik yang dilaksanakan semata-mata, tetapi turut melibatkan beberapa usaha yang dilakukan.

" Ia termasuklah hasil rondaan 24 jam serta penyamaran yang dilakukan anggota kami sempena Ops Tahun Baru Cina 2011 ini,” katanya ketika dihubungi Sinar Harian.

Abdul Rahman berkata, pengguna jalan raya yang dikenakan saman wajib menjelaskan jumlah saman tersebut dalam tempoh sebulan dari tarikh ia dikeluarkan dan jika ingkar, surat mahkamah akan dikeluarkan.

“Bagaimanapun, jika masih ada yang berdegil tidak datang ke mahkamah pada tarikh ditetapkan, pengguna terbabit secara automatik akan disenaraihitamkan,” katanya.

Menurutnya, sempena Ops Tahun Baru Cina 2011, rondaan 24 jam akan difokuskan di kawasan berisiko tinggi berlaku kemalangan, dikenali sebagai laluan sakaratul maut iaitu laluan Jerangau- Jabor-Kuala Terengganu-Marang-Dungun dan Cukai-Paka-Marang.

No comments:

Post a Comment