Search This Blog

Sunday, February 6, 2011

Jeritan anak sedarkan ibu
Jeritan anak sedarkan ibu

Mangsa cuba masuk ke dalam rumah tetapi tidak berjaya kerana api marak

BAGAN DATOH – “Saya menyedari rumah kami terbakar apabila mendengar jeritan anak bongsu saya yang ternampak api,” kata mangsa, Saedah Zulkifli, 50, ketika menceritakan detik cemas kejadian kebakaran itu.

Saedah berkata, kejadian berlaku pada jam 2.15 petang ketika dia berada di rumah adiknya yang terletak tidak jauh dari kediaman keluarganya di Kampung Sungai Baruh.

Menurutnya, ketika kejadian tiada sesiapa di dalam rumah kerana suaminya, Zainal Ali Ghatan, 53, menunaikan solat Jumaat di Masjid Sungai Baruh.

“Saya cuba masuk beberapa kali ke dalam rumah untuk mengambil barang dan dokumen penting namun tidak berjaya disebabkan api semakin marak.

:“Api merebak terlalu cepat, bagaimanapun, saya bersyukur kerana tiada kemala�ngan jiwa berlaku,” katanya ketika ditemui :Sinar Harian.

:Suami mangsa, Zainal Ali berkata, dia hanya mengetahui kejadian kebakaran itu apabila diberitahu oleh jiran selepas selesai solat Jumaat dan segera pulang.

Menurutnya, apabila sampai rumah, dia mendapati kediamannya hangus dan tiada barangan yang sempat diselamatkan isterinya.

“Kini kami hanya tinggal sehelai sepinggang namun, bersyukur kerana anak dan isteri saya selamat,” katanya.

:Sementara itu, Penolong Penguasa Balai Bomba dan Penyelamat Teluk Intan, A Ravi berkata, pihaknya menerima panggilan mengenai kebakaran itu pada jam 2.13 petang dan tiba di tempat kejadian pada jam 2.55 petang.

Menurutnya, seramai 12 anggota bersama dua jentera dikejarkan ke tempat kejadian malah, Bomba Sukarela Bagan Datoh turut membantu mereka memadamkan api.

“Ketika pihak kami sampai di tempat kejadian, hampir 90 peratus rumah mangsa terbakar,” katanya.

Beliau berkata, punca kebakaran masih dalam siasatan dan tiada kemalangan jiwa berlaku dilaporkan sementara nilai kerugian dianggarkan kira-kira RM30,000.

Ahli Parlimen Bagan Datoh, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi dan Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Rungkup, Datuk Shaarani Mohamad turut melawat ke tempat kejadian selepas selesai menunaikan solat Jumaat di Masjid Kampung Sungai Baruh.

No comments:

Post a Comment