Search This Blog

Monday, February 7, 2011

Dua ditahan bersama 990 biji pil kudaBESUT - Seramai dua lelaki termasuk seorang penuntut institut pengajian tinggi awam (IPTA) dipercayai pengedar dadah ditahan dalam satu serbuan di Kampung Beris Cawat, Kuala Besut Khamis lepas.

Ketua Polis Daerah, Superintendan Kamaruddin Mohd Zakaria berkata, dalam serbuan yang dijalankan Bahagian Siasatan Jenayah Narkotik, Ibu Pejabat Kontinjen (IPK) Terengganu dan IPD Besut kira-kira jam 9 malam itu, polis turut menemui 990 biji pil kuda.

“Semasa serbuan dijalankan, suspek yang berumur 19 tahun dan rakannya yang bekerja sebagai nelayan berusia 23 tahun dipercayai sedang menunggu pelanggan.

“Mereka ketika itu berada pada bahagian beranda rumahnya dan pil-pil kuda yang dirampas berada dalam lima bungkusan lipatan surat khabar yang disimpan berdekatan mereka,” katanya kepada pemberita, semalam.

Katanya, dalam operasi yang diketuai Cif Inspektor Rumaizur Rahman Ab Sattar itu, polis turut merampas dan menyita wang tunai berjumlah RM30,678, sebuah kereta Wira bernilai RM15,000 dan dua buah motosikal Honda EX5 serta Yamaha 125Z yang masing-masing bernilai RM3,000.

Menurutnya, semua barang itu disita mengikut peruntukan seksyen Akta Dadah Berbahaya (Perlucutan Hak dan Harta) 1988.

Siasatan awal mendapati, penuntut IPTA itu mempunyai dua rekod jenayah lampau di bawah Seksyen 151 (A) ADB 1952 serta dan Seksyen 12 (2) ADB 1952 dan dikenakan bon berkelakuan baik selama dua tahun mulai Jun 2009.

Kamaruddin berkata, kedua suspek kini ditahan reman selama seminggu sejak Khamis lepas bagi membantu siasatan di bawah Seksyen 39B (ADB) 1952 yang jika sabit kesalahan, boleh dihukum gantung sampai mati. - BERNAMA

No comments:

Post a Comment