Search This Blog

Sunday, February 6, 2011

Askar Thai maut sebelum gencatan

2011/02/06

SEORANG askar Kemboja melepaskan tembakan dari belakang guni pasir sebelum gencatan senjata dipersetujui.
SEORANG askar Kemboja melepaskan tembakan dari belakang guni pasir sebelum gencatan senjata dipersetujui.
PHNOM PENH: Seorang askar Thailand terbunuh dalam satu pertempuran dengan tentera Kemboja di sempadan dua negara itu awal semalam, menjadikan bilangan kematian kepada tiga dalam pertarungan maut membabitkan negara jiran berkenaan sejak hampir dua tahun. 

Bagaimanapun, pemerintah tentera dua negara itu kemudian bersetuju memulakan gencatan senjata.
Pertempuran senjata yang tercetus semula itu berlaku awal pagi tadi berhampiran kuil kurun ke-11 yang menjadi pertikaian kira-kira beberapa jam selepas satu kejadian yang menyebabkan seorang askar Kemboja dan seorang awam Thailand terbunuh, kata pegawai kedua negara.
Menteri Luar Kemboja, Hor Namhong menulis kepada Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu untuk menarik perhatian kepada keadaan yang meletus di sempadan itu. 
Dengan menyalahkan pertempuran dicetuskan tentera Thailand, beliau berkata: 

“Tentera Kemboja tidak mempunyai pilihan kecuali untuk mempertahankan diri,” dalam satu surat yang dialamatkan kepada Presiden Majlis Keselamatan PBB, Maria Luiza Ribeiro Viotti. 

Beliau tidak meminta campur tangan PBB. Thailand yang mahukan satu mesyuarat keselamatan segera se-malam bagi menilai keadaan berkata bahawa mereka juga mempertimbang untuk memfailkan aduan kepada PBB. 
Pertempuran kedua negara jiran itu tercetus buat pertama kali dalam tempoh lebih setahun pada Jumaat lalu. Kedua negara mendakwa pihak lawan memulakan pertempuran. 

Hubungan dua negara itu tegang sejak Julai 2008 dengan satu siri pertempuran di sempadan yang berdarah berikutan tanah di sekitar kuil selepas ia diberikan status Tapak Warisan Dunia PBB. 

Kawasan seluas 4.6 kilometer persegi di sekitar kuil lama terbabit dituntut kedua-dua pihak. 

Pada April 2009, dua askar Kemboja maut dan seorang tentera Thailand terbunuh dalam satu pertempuran senjata di kedua sempadan terbabit. 

Amerika Syarikat menggesa kedua pihak mengenakan sekatan maksimum. Kira-kira 10 askar Thailand dan lapan tentera Kemboja cedera setakat ini dan sumber tentera Kemboja mendakwa sejumlah lima tentera Thai ditangkap walaupun Bangkok menafikan perkara berkenaan. – AFP 

No comments:

Post a Comment