Search This Blog

Monday, February 28, 2011

8 maut gelanggang laga anjing dibom


2011/02/28

KANDAHAR: Letupan bom berkembar membunuh sekurang-kurangnya lapan rakyat Afghanistan semalam ketika perlawanan laga anjing haram diadakan di selatan negara itu.

Letupan semalam berlaku di daerah Arghandab, di pinggir Kandahar, di mana pasukan tentera NATO dan Afghanistan berusaha menghapuskan Taliban dan mengembalikan ketenteraman.
Walaupun perlawanan laga anjing diharamkan di bawah undang-undang Afghanistan, ia masih menjadi biasa dan sering diabaikan oleh pihak berkuasa.
Dalam kes ini bagaimanapun, polis yang mengetahui mengenai perlawanan itu tiba untuk meleraikannya apabila sebutir bom meletup, kata ketua polis daerah, Niaz Mohammad. Manakala satu lagi kejadian letupan berlaku sebaik saja pasukan keselamatan keluar dari kenderaan mereka, kata Mohammad.

“Lima polis cedera dalam kejadian itu tetapi tidak ada antara mereka yang maut,” katanya.

Tidak diketahui dengan jelas, siapa sasaran serangan walaupun seorang saksi berkata, polis mungkin bukan sasaran mereka.

“Taliban juga tidak membenarkan laga anjing,” kata Ismail Alokozai yang berada di kawasan itu ketika letupan pertama dan membantu mereka yang cedera. Ini bukan kali pertama letupan berlaku di kawasan laga anjing.

Katanya, beliau melihat beberapa mayat terbaring dan dianggarkan bahawa ada kira-kira 10 mayat di situ.

Sabtu lalu, empat orang terbunuh di barat laut negara itu apabila seorang pengebom bunuh diri meletupkan bom dalam jaketnya di sebuah padang sukan. – AP
Berita Harian Online

No comments:

Post a Comment