Search This Blog

Monday, February 28, 2011

14 kena cekup

KOTA BHARU: Cawangan Jenayah Berat (D9) Ibu Pejabat Polis Kontinjen (IPK) Kelantan menahan 14 orang yang terbabit dengan pemilikan 12 senjata api termasuk pistol, senapang angin, pistol tiruan dan bom tangan tiruan dalam kejadian berasingan di negeri ini.
Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Kelantan, Asisten Komisioner Lai Yong Heng, berkata suspek berusia antara 23 dan 30 tahun ditahan kerana didapati memiliki senjata api berkenaan ekoran laporan diterima bermula awal Januari hingga 25 Februari lalu.

“Berdasarkan maklumat, polis merampas empat pistol berikutan laporan di Balai Polis Jeli, Nilam Puri, Kompleks Imigresen, Kuarantin dan Kastam (KIK) Bukit Bunga dan Badang, Pantai Cahaya Bulan (PCB).

“Tiga senapang angin pula dirampas berdasarkan laporan diterima Balai Polis Nilam Puri, Machang dan Tanah Merah. Lima kes pemilikan pistol tiruan dan dua bom tangan tiruan pula bersabit laporan diterima di Balai Polis Rantau Panjang,” katanya di IPK, Kelantan, di sini, semalam.

Katanya, kes terbaru membabitkan penahanan tiga lelaki tempatan termasuk seorang berketurunan Siam kerana memiliki sepucuk pistol jenis .357 Magnum bersama enam butir peluru.


“Bertindak atas maklumat orang awam pada 25 Februari lalu iaitu kira-kira jam 4.25 pagi, sepasukan D9 IPK Kelantan membuat serbuan di sebuah chalet di sebuah resort di Jalan PCB dekat sini.

“Seorang daripada lelaki yang ditangkap dan berusia 30 tahun adalah individu paling dikehendaki kerana dipercayai terbabit dalam beberapa kejadian jenayah di negeri ini termasuk cubaan bunuh dan menyebabkan kecederaan,” katanya.

Beliau berkata, penahanan tiga individu terbabit dalam rampasan senjata api terbaru itu membolehkan anggotanya menyelesaikan empat kes jenayah yang dilakukan inidividu terbabit di sekitar bandar ini sejak 2008.
myMetro | 14 kena cekup

No comments:

Post a Comment