Search This Blog

Friday, January 7, 2011

Terlepas hukuman gantung

SH


KOTA BHARU – Tiga sahabat dari Pasir Mas yang dituduh mengedar dadah tiga tahun lalu terlepas daripada hukuman gantung dan dikenakan empat tahun penjara serta empat sebatan oleh Mahkamah Tinggi di sini, semalam.

Syed Azman Syed Idrus, 30, Raja Andik Suwardy Raja Mudin, 23 dan Mohd Shukri Zulkifli, 26 dituduh di bawah Seksyen 39B Akta Dadah Berbahaya (ADB) 1952 kemudiannya diturunkan kepada pertuduhan pilihan Seksyen 12(2) ADB 1952 yang boleh dihukum di bawah Seksyen 39A (1) akta yang sama.

Dalam pertuduhan pilihan terbabit, mereka didakwa mencapai niat bersama memiliki dadah jenis metamphetamine seberat 25.96 gram di Shell Kampung Belimbing, Tanah Merah, jam 12.20 pagi, 25 Jun 2007.

Hakim Datuk Azman Abdullah membuat keputusan terbabit seletah berpuas hati dengan keterangan pihak pembelaan, Hasif Hasan yang berjaya membuktikan kes prima facie secara minimum terhadap kesemua tertuduh.

“Kamu bernasib baik kerana saksi utama kes sudah meninggal dunia dalam keadaan tragis dan saya bersetuju dengan pihak pembelaan bahawa ini ada peluang kedua yang diberikan Tuhan kepada kamu,” katanya.

Mereka ditahan bersama 1588 biji pil metamphetamine itu selepas penyamaran dua anggota polis yang membuat perundingan penjualan dan pembelian dadah berkenaan dengan Syed Azman.

Setelah persetujuan dibuat, Raja Andik dan Mohd Shukri sebagai pemandu sebuah Proton Wira datang membawa barangan yang dijanjikan dan apabila dadah terbabit diserah kepada pembeli, mereka terus ditangkap.

Mohd Shukri bagaimanapun melarikan diri dengan melanggar kereta polis dan anggota yang melakukan serbuan, dia kemudiannya ditangkap di tangga rumahnya di Tok Uban, Pasir Mas.

Mahkamah menetapkan hukuman penjara berkuat kuasa dari tarikh tangkapan 25 Jun tiga tahun lalu.

No comments:

Post a Comment