Search This Blog

Wednesday, January 19, 2011

Sentral: Mangsa ugut, pukulOleh Halina Mohd Noor
halina@bharian.com.my
2011/01/19

PEMANDU teksi menunjukkan laporan polis berhubung kes rakan mereka yang dipukul kerana mengambil penumpang di KLCC.
PEMANDU teksi menunjukkan laporan polis berhubung kes rakan mereka yang dipukul kerana mengambil penumpang di KLCC.
30 lelaki lagak samseng halang pemandu teksi ambil penumpang di KLCC 

KUALA LUMPUR: Kehadiran 30 lelaki berlagak samseng yang menjaga setiap pintu masuk kawasan bangunan pusat beli belah Kuala Lumpur City Center (KLCC) setiap hari, meresahkan 300 pemandu teksi di sekitar Lembah Klang yang mendakwa keselamatan mereka kini semakin terancam.Semua ‘samseng’ terbabit yang dikatakan bertugas untuk menghalau teksi bandar daripada memasuki pekarangan KLCC untuk mengambil penumpang di situ, sanggup bertindak ganas dengan menyerang dan merosakkan mana-mana teksi yang melanggar arahan berkenaan jika pemandu memasuki kawasan berkenaan.Beberapa pemandu teksi yang ditemui mendakwa mereka dikasari dan diugut sebelum dihalau setiap kali berada di pekarangan pusat beli-belah terkemuka itu bagi mengambil penumpang yang menempah teksi mereka atau ketika menurunkan penumpang di situ. 

Kemuncaknya, pemandu teksi, Mohammed Razid Khalid, 30, menerima lebih 20 jahitan di kepala dan lebam mata kanan selepas dibelasah samseng terbabit kerana memasuki kawasan KLCC untuk mengambil penumpang lewat malam pada 4 Januari lalu. 

Seorang lagi mangsa, Phua Teoh Bin, 53, yang memandu teksi sejak 15 tahun lalu, turut mengalami kerugian RM600 gara-gara teksinya ditendang sehingga kemek oleh samseng terbabit di KLCC pada Disember tahun lalu. 

“Ketika saya menurunkan seorang penumpang di KLCC, seorang penumpang lain yang menunggu teksi di situ menaiki teksi saya. 
“Tiba-tiba seorang lelaki mengambil gambar saya dan ketika bertanya tujuan tindakannya itu, dia terus menendang pintu teksi saya sehingga kemek,” katanya. 

Berikutan itu, Pengerusi Persatuan Kebajikan Pemandu Teksi Kuala Lumpur dan Selangor, M Manickam merayu kerajaan campur tangan bagi menyelesaikan isu pemandu teksi di KLCC yang semakin tertekan dengan keadaan demikian. 

“Selaras slogan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak, iaitu rakyat didahulukan, kami merayu supaya beliau melihat sendiri nasib pemandu teksi di sini yang semakin hari semakin kekurangan pendapatan. 

“Kami juga ingin tahu mengapa pemandu teksi Lembah Klang tidak dibenar mengambil penumpang di sini. Jika bukan di KLCC yang menjadi tumpuan orang ramai dan pelancong asing, ke mana lagi kami mahu mengambil penumpang yang menjadi punca rezeki bagi menyara keluarga. 

“Sebelum ini, kami tidak dibenarkan mengambil penumpang di Terminal Penerbangan Tambang Murah (LCCT ) dan Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) dan sekarang peraturan sama dilaksanakan pula di KLCC,” katanya. 

Kemelut pemandu teksi di KLCC bermula apabila syarikat pengurusan Operasi Sistem Teksi KLCC dan Awana Sutera Sdn Bhd (ASSB) mengenakan bayaran RM50 sebulan, selain wang keahlian berjumlah RM120 setahun untuk mendapatkan pelekat biru sebagai syarat mengambil penumpang tetapi tindakan itu tidak disenangi pemandu teksi. 

Syarat itu menyebabkan lebih 300 pemandu teksi di Lembah Klang memboikot sistem berkenaan yang dianggap membebankan mereka berbanding sistem kupon atau caj servis di beberapa pusat tumpuan pelancong seperti Times Square dan Kuala Lumpur Sentral. 

1 comment:

  1. penah gak anta custemer gi klcc turun kt sebelah taman klcc tu.. lepas turun ade org nk naik gi sunway.. saya ambik jee buat tk tau.. dh nama teksi lembah klang mane2 pun ambik jee...

    ReplyDelete