Search This Blog

Tuesday, January 11, 2011

Saudi keluar waran tangkap


Mansor Turki


RIYADH 10 Jan. - Arab Saudi mengeluarkan waran tangkap antarabangsa ke atas 47 suspek militan al-Qaeda yang dipercayai bersembunyi di Yemen, Afghanistan, Pakistan atau Iraq, yang didakwa cuba menubuhkan rangkaian pengganas di negara ini.
Sebahagian daripada gambar dan nama 47 suspek tersebut telah disiarkan di saluran televisyen kebangsaan, kata Kementerian Dalam Negeri, semalam.
"Satu daripada matlamat mereka adalah untuk menubuhkan satu sarang pengganas dan memilih rakyat Saudi untuk menjalani latihan," kata jurucakap Kementerian Dalam Negeri, Mansor Turki kepada wartawan.
Pengumuman tersebut dibuat berikutan penahanan seramai 149 suspek pada November lalu di mana mereka berjaya menubuhkan 19 sarang pengganas bagi persedian melakukan serangan terhadap kerajaan dan menghantar pemberontak ke kem latihan di Yemen dan Somalia.
Sebahagian daripada 47 suspek itu dikelaskan sebagai "sangat bahaya" dan mempunyai kaitan dengan penangkapan 149 pemberontak sebelum ini, ujar Turki.
Kementerian itu berkata, 16 daripada suspek itu telah meninggalkan Arab Saudi menuju ke Yemen, sementara 27 lagi dilaporkan berada di Pakistan atau Afghanistan dan empat lagi di Iraq, berusia purata sekitar 26 tahun. - REUTERS

No comments:

Post a Comment