Search This Blog

Tuesday, January 11, 2011

'Samseng' Jalan SentulOleh Halina Mohd Noor
halina@bharian.com.my
2011/01/11

MASALAH lembu  mengganggu lalu lintas setiap petang di sekitar Bandar Baru Sentul masih berterusan.
MASALAH lembu mengganggu lalu lintas setiap petang di sekitar Bandar Baru Sentul masih berterusan.
PBT didesak bertindak terhadap penternak salah guna kemudahan awam

SENTUL: Kesengsaraan penduduk dan pengguna jalan raya di Bandar Baru Sentul (BBS) yang terpaksa berkongsi jalan dengan segerombolan lembu yang pulang selepas meragut rumput di padang bersebelahan kawasan komersial Boulevard sehingga menyebabkan kesesakan lalu lintas setiap petang di Jalan Sentul, masih berterusan.
Berikutan itu, orang ramai meminta pihak berkuasa mengambil tindakan tegas terhadap pihak tidak bertanggungjawab yang menyalahgunakan kemudahan awam hingga menimbulkan kesesakan lalu lintas setiap hari untuk kepentingan peribadi apabila jalan itu digunakan untuk laluan ternakannya pulang ke kandang.
Tinjauan ke kawasan itu sekitar jam 3 petang, mendapati sekurang-kurangnya 30 ekor lembu meragut rumput di kawasan lapang bersebelahan Boulevard sebelum ternakan itu dihalau turun ke jalan raya untuk pulang ke kandang oleh pengembala setengah jam kemudian.

Pengguna jalan raya yang sedang melalui simpang empat menghala ke Jalan Ipoh/ Mahameru dan ke Bandar Baru terpaksa berhenti sehingga sejam menyebabkan kesesakan di situ apabila gerombolan lembu berkenaan melintas dan berjalan di tengah jalan raya.

Lebih menjijikkan, najis lembu berselerakan di atas jalan sehingga menimbulkan bau kurang menyenangkan dan keadaan itu memang tidak sesuai untuk sebuah bandar yang semakin moden dan maju seperti BBS.

Menurut penduduk dan pengguna, kehadiran kumpulan lembu yang tidak diketahui pemiliknya itu bukan perkara baru tetapi sudah wujud sejak setahun lalu, malah bukan saja di Boulevard tetapi lembu berkenaan sengaja dibiarkan di kawasan lapang lain termasuk ke kawasan taman perumahan.
Pesara tentera, Zakaria Awang, 42, berkata kumpulan lembu berkenaan biasanya kelihatan melintasi jalan antara jam 3 hingga jam 4 petang ketika kenderaan banyak melalui jalan berkenaan dan keadaan itu bukan saja menjejaskan pemanduan, malah boleh menyebabkan kemalangan.

“Saya tinggal di Jalan Ipoh tetapi setiap hari melalui Jalan Sentul untuk menghantar dan menjemput isteri pulang dari kerja di klinik di sini sekitar jam 3.30 petang. Pada masa itu, biasanya gembala akan menghalau lembu berkenaan turun melintas dan berjalan di atas jalan raya.

“Ia bukan saja menyebabkan kesesakan di simpang empat tetapi juga membahayakan nyawa pengguna di sini. Pertama kali melihatnya, saya agak terkejut dan hairan mengapa pihak berkuasa tempatan tidak mengambil tindakan mengatasinya,” katanya yang mendakwa keadaan itu tidak sepatutnya wujud di tengah bandaraya.

Beliau berkata, lembu berkenaan akan dihalau untuk menaiki lori tiga tan yang menunggu di tepi jalan sebelum diangkut ke kandang yang didakwanya bersebelahan sungai berhampiran di situ.

“Kandang itu agak tersorok di bawah sungai dan tidak dapat dilihat dari luar jalan raya. Di depan kandang itu didirikan khemah tetapi saya kurang pasti tujuannya dan mungkin digunakan untuk pekerja yang menjaga lembu itu,” katanya.
Berita Harian Online | 'Samseng' Jalan Sentul

No comments:

Post a Comment