Search This Blog

Monday, January 17, 2011

Saman fitnah bapa terhadap bekas kekasih anak ditolak


17/01/2011 3:12pm

TEMERLOH 17 Jan. - Mahkamah Tinggi di sini, hari ini, menolak saman fitnah seorang bapa dan seorang bomoh terhadap bekas kekasih anak perempuannya berhubung beberapa artikel di akhbar berbahasa Mandarin, tiga tahun lepas.
Pesuruhjaya Kehakiman, Datuk Akhtar Tahir menolak permohonan itu dengan kos RM8,000 selepas memutuskan artikel-artikel termasuk yang bertajuk “Bapa yang mencari rezeki haram menyerahkan anak perempuannya kepada bomoh selama tiga tahun atas kepercayaan karut. Gadis membunuh diri kerana enggan menjadi hamba seks bomoh” bukan dari sumber defendan pertama, Chow Yan Wai, 33.
"Saya mempercayai defendan hanya menceritakan kisah cintanya, perkara-perkara lain (dalam akhbar) bukan dari defendan tetapi datang dari sumber lain,” katanya.
Bapa wanita berkenaan, Ngew Sin Chon, 52, yang juga seorang ahli perniagaan serta bomoh, Liew Fatt Meng, 47, memfailkan saman itu pada 7 Januari 2009 dengan menamakan Yang Wai, The China Press Bhd dan Ketua Editor The China Press (pada ketika itu), Teoh Yang Koon sebagai defendan.
Mereka mendakwa kenyataan Yan Wai yang telah dicetak, diterbitkan serta disiarkan oleh akhbar berkenaan bermaksud bahawa mereka adalah syaitan, orang yang tidak jujur, keji dan tidak berperikemanusiaan. - Bernama

No comments:

Post a Comment