Search This Blog

Wednesday, January 19, 2011

Ribut gergasi ancam California
2011/01/19

AWAN  berpusar menandakan hujan ribut bakal melanda di California, kelmarin.
AWAN berpusar menandakan hujan ribut bakal melanda di California, kelmarin.
Senario ancaman, kemusnahan umpama dilanda gempa digariskan 100 saintis, pakar 

LOS ANGELES: California berdepan risiko serangan 'ribut gergasi' yang mungkin menyebabkan banjir hingga menenggelamkan hampir 25 peratus rumah di negeri itu dan menyebabkan kerugian antara AS$300 bilion hingga AS$400 bilion (RM917.78 bilion hingga RM1.22 trilion).Laporan 100 saintis dan pakar menyatakan, potensi kemusnahan dalam senario ribut terbabit adalah empat atau lima kali ganda kerosakan oleh gempa bumi besar.Ia seperti satu plot filem aksi malapetaka, namun saintis Jabatan Kajian Geologi Amerika (USGS) memberi amaran kepada pihak berkuasa persekutuan dan negeri bahawa sejarah geologi California menunjukkan ‘ribut gergasi’ seperti itu pernah berlaku pada masa lalu. 

Senario itu perlu ditambah dalam senarai panjang bencana alam yang patut dibimbangi boleh melanda negeri berkenaan. Ancaman ribut California dahsyat itu sudah diramalkan sejak 150 tahun lalu. 

Pengarah USGS, Marcia K. McNutt memberitahu akhbar New York Times bahawa Central Valley sepanjang 482.80 kilometer pernah ditenggelami air dari 1861 hingga 1862. 

Banjir itu amat buruk sehingga ibu kota itu perlu dipindahkan ke San Francisco, manakala Gabenor Leland Stanford terpaksa menaiki bot ke tempat pengisytiharan bencana itu, menurut saintis. 
Malah, ribut yang lebih besar berlaku pada dekad lalu, pada tahun 212, 440, 1029, 1418 dan 1605 Sebelum Masehi, menurut bukti geologi. 

Risiko itu semakin nyata, kata saintis berikutan peningkatan suhu atmosfera yang secara umum menjadikan aliran cuaca sering berubah-ubah. 

Saintis membina model yang menunjukkan satu ribut yang mungkin berlaku selama lebih 40 hari dan membawa 3.05 meter air ke negeri ini. 

Ribut itu mungkin dicetuskan menerusi ‘sungai atmosferik’ yang mungkin menggerakkan air pada kadar sama seperti 50 negeri Mississippi memuntahkan air ke dalam Teluk Mexico.’ – Agensi 

No comments:

Post a Comment