Search This Blog

Saturday, January 1, 2011

Mangsa banjir di Rantau Panjang meningkat kepada 280


SEBAHAGIAN penduduk Kampung Kedai Lama, Rantau Panjang memunggah barang mereka ke Pusat pemindahan di Stesen Keretapi Rantau Panjang selepas kediaman mereka dinaiki air sedalam 0.5 meter akibat limpahan Sungai Golok sejak kelmarin. - Foto Fathil Asri.


2011/01/01

RANTAU PANJANG: Jumlah mangsa pemindahan banjir di Rantau Panjang di sini petang ini meningkat kepada 280 berbanding 67 mangsa pada sebelah pagi. 

Jurucakap Bilik Gerakan Banjir Ibu Pejabat Kontinjen (IPK) Kelantan, berkata peningkatan mangsa itu berikutan limpahan air Sungai Golok yang mulai menenggelami beberapa kawasan di daerah itu terutama di kawasan Rantau Panjang Lama.Kesemua mangsa ditempatkan di satu-satunya pusat pemindahan sementara yang dibuka di negeri ini iaitu di Stesen Keretapi Tanah Melayu Bhd (KTMB) di Rantau Panjang, katanya.
Jurucakap itu berkata, dua jalan alternatif iaitu Jalan Pohon Tanjung ke Jeram Perdah iaitu Jalan lama Rantau Panjang ditutup kepada semua kenderaan manakala Jalan Rantau Panjang ke Lalang Pepuyu hanya ditutup kepada kenderaan ringan dan hanya dibuka kepada kenderaan berat. 

Katanya, paras air Sungai Golok sudah meningkat kepada 10.14 meter melebihi paras bahaya sembilan meter. 

Keadaan cuaca di seluruh Kelantan kini mendung dengan sesekali hujan renyai-renyai terutama di kawasan pedalaman. - BERNAMA 

No comments:

Post a Comment