Search This Blog

Saturday, January 29, 2011

Makanan RMT pengalas perut sebelum belajar
DARI kiri Tengku Siti Nor Asy'adah, Tengku Khatijah, Tengku Siti Noras'syakirren dan Tengku Mohd. Al-Moqarobin.


SETIU - Tiga pelajar daripada empat beradik yang lari dari rumahnya di Kampung Beris Tok Ku dekat sini pada Rabu lalu didakwa hanya bergantung kepada makanan Rancangan Makanan Tambahan (RMT) sebagai sarapan pagi untuk mengalas perut sebelum memulakan persekolahan.
Tiga pelajar berusia tujuh hingga 10 tahun yang belajar di Sekolah Kebangsaan (SK) Saujana di sini terpaksa berbuat demikian kerana mereka hanya dibekalkan duit belanja 50 sen setiap hari ke sekolah ekoran kemiskinan hidup.
Mereka ialah Tengku Siti Noras'syakirren, 10, Tengku Mohd. Al-Moqarobin, 7 dan Tengku Siti Nor Asy'adah, 8.
Menurut kakak kepada pelajar itu, Tengku Khatijah Tengku Mamat (gambar), 14, adik-adiknya tidak mampu membeli makanan lain seperti kuih-muih yang dijual di kantin sekolah dengan jumlah wang yang dibekalkan itu.
"Mereka tidak mampu membeli makanan apatah lagi nasi dengan jumlah wang yang dibekalkan itu sebaliknya kanak-kanak malang itu hanya dapat membeli air minuman sahaja.
"Nasib baik ada makanan RMT yang dibekalkan di sekolah itu maka adik saya dapat bersarapan sebelum masuk kelas," katanya ketika ditemui di sini semalam.
Empat beradik itu termasuk Tengku Khatijah yang kini dirawat di Hospital Sultanah Nur Zahirah (HSNZ) Kuala Terengganu, mengambil langkah melarikan diri dari rumah kerana mendakwa tidak tahan dengan perangai sikap panas baran baran bapa mereka.

No comments:

Post a Comment