Search This Blog

Sunday, January 16, 2011

Ketua projek bina masjid di Park51 letak jawatan

2011/01/16

NEW YORK: Imam dan isterinya yang bertanggungjawab terhadap pelan kontroversi membina pusat kebudayaan Islam dan masjid berdekatan kawasan serangan 11 September di New York meletakkan jawatan sebagai ketua projek itu, kata pusat berkenaan kelmarin. 

Iman itu, Feisal Abdul Rauf dan isterinya, Daisy Khan menjadi tumpuan apabila mereka mengumumkan pembinaan pusat itu di lokasi sensitif dan seterusnya mencetuskan tentangan sejak tahun lalu.
Pusat yang dicadangkan itu setinggi 13 tingkat bernilai AS$100 juta (RM305 juta) dikenali sebagai Park51 hanya terletak dua blok dari kawasan Ground Zero, lokasi serangan pengganas pada 11 September 2001 yang menyebabkan kemusnahan bangunan berkembar Pusat Dagangan Dunia dan kematian hampir 3,000 orang.
Imam Feisal dan Daisy Khan tidak lagi bercakap mewakili Park51 atau mengutip dana untuk projek ini, kata Park51 dalam satu kenyataan. 

Bagaimanapun, Feisal masih kekal sebagai ahli lembaga pengarah pusat itu. 

Beliau menjelajah ke seluruh Amerika Syarikat untuk berceramah bagi membetulkan salah tanggapan terhadap tujuannya dan Islam secara amnya. Reuters 

No comments:

Post a Comment