Search This Blog

Saturday, January 8, 2011

GRO asyik layan pelanggan

SH


MANJUNG – Tujuh GRO warga asing ditangkap dalam operasi Jabatan Imigresen Cawangan Lumut di Manjung, petang kelmarin.

Ketua Jabatan Imigresen Cawangan Lumut, Timbalan Penolong Pengarah Imigresen, Zaidi Dali berkata, Ops Sayang itu bertumpu kepada GRO warga asing yang menyalahgunakan pas lawatan.

Menurutnya, lokasi operasi ialah di Kampung Selamat, Sitiawan dan menahan enam daripada mereka.

“Semuanya warganegara China yang leka melayan pelanggan di sebuah kedai makanan dan minuman.

“Mereka melakukan kesalahan bawah Peraturan 39B, Peraturan-Peraturan Imigresen 1963,” katanya ketika ditemui di Pejabat Imigresen Cawangan Lumut dekat sini.

Zaidi berkata, lokasi kedua operasi di Batu 10 Segari dan seorang GRO ditangkap atas kesalahan sama.

Menurutnya, semua GRO itu diletakkan dalam tahanan selama 14 hari sementara menunggu siasatan.

“Mereka masuk ke negara ini menggunakan pas lawatan sosial sementara dan pas penggajian atau pas kerja yang disalahgunakan.

“Tindakan mahkamah dan pengusiran akan diambil atas kesalahan itu,. Mereka berusia antara 32 hingga 44 tahun.

Menurut Zaidi, pihaknya selalu memantau dan Ops Sayang ini hasil maklumat orang ramai.

“Kita bertindak berdasarkan aduan penduduk yang mengatakan GRO itu telah melakukan aktiviti tidak bermoral di kawasan berkenaan.

“Ada juga kalangan GRO warga asing yang ditangkap cuba melarikan diri sebaik melihat kehadiran Pegawai Penguat Kuasa Imigresen, namun mereka gagal berbuat demikian,” katanya.

Menurut beliau, Ops Sayang petang kelmarin dengan kekuatan 15 anggota adalah operasi pertama tahun ini dan akan diteruskan dari masa ke semasa bagi mengatasi kegiatan penyalahgunaan pas lawatan terutama di Manjung.

“Semua mereka yang ditangkap dalam operasi ini menjalankan dan menumpukan kegiatan di kedai makan dalam kawasan ladang kelapa sawit sekitar Manjung.

“Kita juga percaya akan ada banyak lagi kes seperti ini berlaku menjelang sambutan Tahun Baru Cina dan kita akan terus memantau keadaan serta mengambil tindakan mengatasinya,” katanya.

No comments:

Post a Comment