Search This Blog

Saturday, January 8, 2011

Buaya tembaga tersesat dua kali

Berita Harian Online | Buaya tembaga tersesat dua kali 
2011/01/08

KUANTAN: Dua kali tersesat. Itu yang berlaku kepada seekor buaya tembaga betina sepanjang 2.7 meter yang ditemui sesat kali kedua di Lorong Permatang Chengal, Kampung Sungai Soi, di sini, awal pagi semalam selepas kali pertama ditemui sesat dan terdampar di pantai Teluk Cempedak, 13 Disember lalu.

Pengarah Jabatan Perlindungan Hidupan Liar dan Taman Negara (PERHILITAN) negeri, Khairiah Mohd Shariff, berkata, haiwan liar seberat 140 kilogram itu dipercayai buaya yang sama berdasarkan saiz, berat dan bentuknya.

“Saya percaya buaya yang dijumpai tersesat dan naik ke daratan di Kampung Sungai Soi adalah buaya yang sama ditemui di Teluk Cempedak berdasarkan saiz dan beratnya.
“Buaya yang ditemui sesat di Teluk Cempedak pada 13 Disember lalu dilepaskan semula di Sungai Soi dan kemungkinan hujan lebat dan arus deras yang membawa buaya itu sesat dan naik ke darat,” katanya ketika dihubungi di sini, semalam.

Khairiah berkata, buaya tembaga itu yang mengalami sedikit kecederaan kemudian dirawat sebelum dilepaskan semula di hulu Sungai Kuantan di sini kira-kira jam 12 tengah hari semalam.

Terdahulu, penduduk Kampung Sungai Soi, di sini gempar seketika apabila melihat kelibat buaya yang berkeliaran tanpa arah di kampung berkenaan sebelum berjaya ditangkap, pagi semalam.

Haiwan liar itu mulanya ditemui seorang wanita yang kebetulan melalui lorong terbabit kira-kira jam 5 pagi sebelum memaklumkan penemuan berkenaan kepada pihak berkuasa.

No comments:

Post a Comment