Search This Blog

Monday, January 17, 2011

Amerika, Israel cipta cecacing

2011/01/17

WASHINGTON: Pasukan perisikan Amerika dan Israel bekerjasama membangunkan cecacing pemusnah komputer bagi mensabotaj usaha Iran membuat bom, lapor The New York Times, kelmarin. 

Dalam edisi onlinenya akhbar itu memetik laporan pakar perisikan dan ketenteraan yang berkata, Israel sudah berjaya menguji keberkesanan cecacing komputer Stuxnet yang mampu menutup emparan nuklear kelima Iran pada November dan membantu menangguhkan keupayaannya dalam pembuatan senjata nuklear yang pertama.
Ujian diadakan di kompleks Dimona yang dikawal ketat di padang pasir Negev perumahan satu-satunya di Asia Barat, walaupun program senjata nuklear yang tidak diumumkan.
Pakar dan pegawai memberitahu Times usaha mencipta Stuxnet adalah projek Amerika-Israel dengan bantuan, secara sedar atau tidak, Britain dan Jerman. 

“Cecacing itu berkesan kerana Israel sudah pun mencubanya,” kata pakar Amerika. 

Spekulasi mengatakan Israel dalang kepada serangan cecacing Stuxnet ke atas komputer di Iran dan Tehran menyalahkan negara Yahudi itu dan Amerika Syarikat kerana membunuh dua saintis nuklearnya pada November dan Januari. 

Laporan Times disiarkan selepas Iran sebelum ini berkata, program kontroversi pengkayaan uranium negara itu berkembang ‘sangat pesat’, hanya beberapa hari menjelang pertemuan Tehran dengan enam kuasa dunia berhubung program nuklear. – AFP

No comments:

Post a Comment