Search This Blog

Sunday, January 16, 2011

Amaran bah gelombang kedua

2011/01/16

BRISBANE: Hujan lebat berterusan mencetuskan amaran banjir gelombang kedua di Australia ketika beribu-ribu penduduk dan sukarelawan bertungkus-lumus melakukan kerja pembersihan selepas air mula surut di Brisbane semalam. 

Setakat ini empat negeri sudah mengeluarkan amaran banjir berikutan limpahan air di beberapa sungai dan hujan lebat ketika Queensland beransur pulih daripada bencana alam itu, walaupun sebahagian besar kawasan masih ditenggelami air.
Laporan menyatakan, hujan lebat kini melanda wilayah lebih jauh dari pesisir pantai timur Australia menyebabkan beribu-ribu penduduk di negeri Victoria dan Tasmania terpaksa dipindahkan.
Beberapa bandar sudah dikosongkan ketika amaran banjir besar dikeluarkan ke atas lima sungai di Victoria. Tiga bandar di barat laut Tasmania juga ditinggalkan selepas hujan lebat sepanjang hari. 

Sementara itu seorang pakar ekonomi menganggarkan kemusnahan akibat banjir di Queensland boleh menyebabkan kerugian hingga AS$13 bilion (RM39.7 bilion) atau satu peratus daripada hasil keseluruhan produk tempatan dalam ekonomi Australia yang bernilai AS$1.29 trilion (RM3.94 trilion). 

Banyak syarikat perlombongan berkata mereka tidak mampu memenuhi kontrak pembekalan eksport arang batu, manakala kerugian dialami petani di wilayah itu mungkin menyebabkan harga makanan meningkat. 

Perkara yang lebih membimbangkan petani ialah amaran biro kaji cuaca bahawa hujan dijangka berterusan sehingga Mac berikutan keadaan sejuk di tengah Lautan Pasifik yang dikaitkan dengan fenomena La Nina yang diketahui menyebabkan hujan lebat. AFP

No comments:

Post a Comment