Search This Blog

Friday, January 28, 2011

5 kes penipuan: Polis tahan dua lelaki


SIBU – Polis Sibu menahan dua lelaki yang disyaki terbabit dalam pelbagai komplot di seluruh Sarawak, termasuk lima kes penipuan di sini, kata Ketua Polis Daerah Sibu, ACP Shafie Ismail hari ini.
Beliau berkata, kedua-dua lelaki itu, seorang berbangsa Cina berumur 40 tahun dari Sarikei dan seorang Iban berusia 45 tahun dari Debak, ditahan pada Rabu, manakala anggota ketiga sindiket berkenaan, seorang lelaki berusia 50 tahun, masih bebas.
"Kami percaya jumlah keseluruhan dalam lima kes penipuan di Sibu sahaja mencecah RM41,000 dan lebih ramai lagi penduduk Sibu yang menjadi mangsa sindiket yang sama namun enggan melaporkan kepada polis untuk mendapatkan bantuan kerana malu, katanya pada sidang akhbar di ibu pejabat polis Sibu di sini.
Beliau berkata, sindiket itu juga bergiat aktif menjalankan operasi haram mereka di bahagian lain negeri ini seperti Kuching, Miri dan Bintulu.
Shafie berkata, modus operandi sindiket itu menggunakan taktik yang sama untuk mencari mangsa iaitu menggunakan seorang anggota yang berbangsa Iban untuk mendekati mangsa dan mendakwa dia memenangi loteri RM200,000, tetapi tidak dapat menuntut wang hadiah disebabkan dia seorang 

No comments:

Post a Comment