Search This Blog

Monday, January 24, 2011

40,000 VCD, DVD cetak rompak dirampas24/01/2011 8:09pm

KUALA LUMPUR – Polis merampas ribuan cakera padat video (VCD) dan cakera padat digital (DVD) permainan video serta komputer, dan menahan dua lelaki serta seorang wanita dan dalam satu serbuan di sebuah rumah di Jalan SS25/2, Taman Megah di sini, hari ini.
Ketua Operasi Jabatan Siasatan Jenayah Komersial Ibu Pejabat Polis Bukit Aman, ACP Fakruzi Ismail berkata, serbuan itu dilakukan kira-kira pukul 11.30 pagi semasa ketiga-tiga mereka yang berumur antara 32 dan 40 tahun itu sedang sibuk membungkus VCD dan DVD berkenaan.
"Kami merampas lebih 40,000 VCD dan DVD cetak rompak permainan video khas untuk aplikasi seperti Play Station 3, Xbox dan Wii dengan jumlah keseluruhannya kira-kira RM400,000 dalam serbuan itu,” katanya kepada pemberita ketika ditemui di tempat kejadian di sini.
Beliau berkata, siasatan awal mendapati rumah yang dipercayai disewa dengan kadar RM2,000 sebulan itu dijadikan stor simpanan VCD dan DVD cetak rompak sejak dua bulan yang lepas.
Katanya, mereka dipercayai memproses VCD dan DVD itu di tempat lain sebelum dihantar ke stor berkenaan untuk proses pembungkusan, dan ia kemudiannya diedar di sekitar ibu kota. – Bernama

No comments:

Post a Comment