Search This Blog

Sunday, January 16, 2011

102 penganut Hindu mati terpijak

KOCHI: Sekurang-kurangnya 102 penganut agama Hindu mati terpijak ketika pulang selepas menghadiri satu upacara keagamaan di sini, awal semalam.
Kejadian berlaku selepas sekumpulan peserta dalam sebuah jip merempuh sekumpulan peserta lain yang berjalan kaki di sepanjang lorong sempit setelah menunaikan upacara keagamaan di kuil Sabarimala, di atas puncak bukit di Kerala, selatan India.

Jurucakap polis tempatan, Sanjay Kumar berkata, 44 orang turut cedera, sebahagiannya serius.

“Kami menemui 102 mayat. Kerja menyelamat sudah berakhir,” katanya. Menurutnya, kawasan itu sesak dengan pengunjung dan kejadian mati terpijak itu berlaku kira-kira 80 meter ke timur laut kuil terbabit.

Upacara tahunan yang diadakan selama dua bulan menarik jutaan penganut.

Upacara Jumaat lalu menandakan berakhirnya pesta berkenaan dan kira-kira 150,000 pengunjung dipercayai menggunakan lorong sempit bukit berhutan untuk turun dan naik ke kuil itu.

Kira-kira 2,000 anggota polis sebelum ini dikerah mengawal kawasan kuil bagi mengelak kejadian seumpama itu. Seorang jurucakap hospital berkata, setakat ini 56 mayat telah dikenal pasti dan akan diserahkan kepada anggota keluarga masing-masing.’ Usaha menyelamat sebelum ini sukar dilakukan kerana hutan tebal mengelilingi kawasan kejadian. - AFP

No comments:

Post a Comment