Search This Blog

Wednesday, February 17, 2010

Dadah: Tiga beradik ditahan

Oleh SAFINA RAMLI
pengarang@utusan.com.my

ALOR SETAR 16 Feb. - Tiga beradik lelaki ditahan ketika membawa 4.5 kilogram (kg) dadah jenis heroin bernilai RM100,000 yang dipercayai untuk dijual kepada orang tengah di tempat letak kereta Plaza Tol Bandar Bharu dekat sini 10 Februari lalu.

Turut ditahan dalam serbuan pada pukul 11.15 malam itu ialah seorang wanita yang merupakan isteri kepada salah seorang suspek.

Ketika ditahan wanita tersebut turut membawa anak mereka yang berusia dua tahun setengah.

Ketua Polis negeri, Datuk Syed Ismail Syed Azizan berkata, pasangan suami isteri itu berusia 24 tahun dan dua lagi masing-masing berusia 19 dan 27 tahun.

"Kesemua mereka dipercayai ingin melakukan transaksi dadah yang diperoleh dari Pulau Pinang sebelum diserbu polis.

"Hasil pemeriksaan menemui 10 peket heroin yang diletakkan dalam sebuah beg di kereta pasangan itu," katanya pada sidang akhbar di sini hari ini.

Menurut Syed Ismail, bekalan heroin tersebut dipercayai untuk pasaran setempat melibatkan kawasan Bandar Bharu dan Kulim.

Katanya, mereka yang ditahan tiada rekod jenayah dan hasil ujian air kencing juga didapati negatif.

"Wanita tersebut bekerja sebagai juruwang di sebuah premis di Lapangan Terbang Bayan Lepas, manakala tiga lelaki terbabit bekerja sebagai penarik kereta di Pulau Pinang.

"Anak pasangan suami isteri tersebut diserahkan kepada ahli keluarga suspek," ujarnya.

Katanya, keempat-empat suspek ditahan reman sehingga hari ini dan kes disiasat di bawah Seksyen 39B Akta Dadah Berbahaya 1952.

Kes Anwar: Buat laporan polis jika tidak puas hati

KUALA LUMPUR 16 Feb. - Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein (gambar) meminta orang ramai yang tidak berpuas hati dengan tindakan pihak tertentu 'menjaja' kes liwat Datuk Seri Anwar Ibrahim ke jalanan melalui ceramah-ceramah politik supaya membuat laporan polis.

Beliau berkata, orang ramai juga boleh membuat aduan kepada pejabat Peguam Negara secara terus untuk tindakan lanjut kerana kesalahan menghina mahkamah.

"Saya minta semua pihak yang tidak berpuas hati mengenai mana-mana ceramah kes (Datuk Seri) Anwar membuat laporan polis.

"Mereka juga boleh membuat aduan ke pejabat Peguam Negara dan pihak mahkamah," katanya ketika dihubungi Utusan Malaysia di sini hari ini.

Sebelum ini, Kementerian Dalam Negeri (KDN) diminta mengambil tindakan tegas terhadap mana-mana pihak yang mengambil kesempatan menggunakan kes liwat Anwar melalui ceramah yang diadakan mereka.

Presiden Pertubuhan Pribumi Perkasa (Perkasa), Datuk Ibrahim Ali dilaporkan berkata, KDN perlu mengambil tegas terhadap mana-mana pihak yang menjaja kes Anwar melalui ceramah-ceramah tertentu.

Menurutnya, jika dibiarkan, ia akan menjadi trend untuk mana-mana pihak yang dituduh di mahkamah untuk menjaja cerita mereka tidak bersalah di tempat awam.

"Tindakan itu tidak harus dibiarkan kerana ia dianggap sebagai subjudis dan menghina mahkamah," kata Ibrahim.kah kah kah!!!
Bangang! Bangang! tak habis-habis bangang!!!
Bangang dari dulu kini dan selamanya....