Search This Blog

Tuesday, December 21, 2010

Wanita ketiga dakwa digoda pengasas WikiLeaksJulian Assange


LONDON - Reputasi pengasas laman web WikiLeaks, Julian Assange semakin tercemar apabila seorang lagi mangsa tampil mendedahkan bahawa dia digoda pada minggu yang sama Assange meniduri dua orang wanita, lapor sebuah akhbar semalam.
Assange didakwa menggoda wanita itu ketika makan bersama dengan beberapa orang wartawan Amerika Syarikat (AS) di sebuah restoran di Stockholm, Sweden.
Pendedahan tersebut menghangatkan skandal pengasas laman WikiLeaks itu.
Insiden itu berlaku hanya dua hari sebelum Assange melakukan hubungan seks dengan seorang wanita yang hanya dikenali sebagai Miss A dan lima hari sebelum dia melakukan perkara sama ke atas wanita kedua atau Miss W.
"Bukan sahaja merupakan hubungan seks yang paling teruk di dunia, ia juga ganas," dakwa seorang rakan Miss A kepada polis.
Semalam, seorang wartawan AS memberitahu Assange tidak menghiraukan dirinya sebaliknya cuba memikat teman wanitanya.
"Apabila mereka tidak balik selepas keluar menghisap rokok selama 45 minit, saya keluar untuk melihat apa yang berlaku. Mereka berdua berdiri sangat hampir di hujung jalan dan Assange berbisik ke telinganya," jelasnya.
Wartawan itu kemudian melihat Assange berjalan berpegang tangan dengan teman wanitanya.
"Assange dilihat berseronok dengan mengaibkan saya," kata wartawan tersebut yang tidur berseorangan pada malam kejadian.
Assange ditahan di Britain pada 7 Disember lalu oleh pihak berkuasa Britain sebelum dia dibebaskan dengan ikat jamin pada Khamis lalu.
Dia yang kini berada di England akan diekstradisi ke Sweden atas dakwaan mencabul dan merogol dua orang wanita yang dikenali sebagai Miss A dan Miss W di Sweden.
Assange ditangkap selepas laman web WikiLeaks yang diasaskannya itu mendedahkan lebih 250,000 kabel diplomatik Amerika Syarikat yang mengandungi maklumat rahsia.
Maklumat rahsia itu meliputi percakapan beberapa pemimpin dunia selain penilaian yang dibuat oleh diplomat AS mengenai setuasi beberapa buah negara. - Agensi
kosmo

No comments:

Post a Comment